AutoRai

Succesvolle DTM-première in Le Mans

(10/16/2006)
Tom Kristensen was met zijn derde plaats de best geklasseerde Audi-coureur tijdens de negende en voorlaatste race van het prestigieuze Duits toerwagenkampioenschap op het Bugatti-circuit in Le Mans. Niet minder dan 34.000 bezoekers waren getuige van de eerste DTM-race in Le Mans en het eerste optreden van de serie in Frankrijk sinds 1996.
Kristensen had zich met zijn tweede plaats in de startopstelling een goede uitgangspositie veroverd om de beslissing in de titelstrijd wellicht nog te kunnen uitstellen tot de laatste race van het seizoen op 29 oktober aanstaande op de Hockenheimring. Bij de start verspeelde de Deen echter drie plaatsen en daarmee alle kans op de titel. Niettemin wist Kristensen nog op te klimmen naar de derde plaats.

Achter Kristensen kwam Martin Tomczyk, die drie weken geleden in Barcelona zijn eerste DTM-zege behaalde, als vierde over de eindstreep. Daarmee is hij al zeker van de vierde plaats in de eindstand van het kampioenschap. De jongste Audi-fabriekscoureur kan tijdens de laatste race niet meer worden ingehaald door tweevoudig Formule 1-wereldkampioen Mika Häkkinen, die in het DTM-rijdersklassement achter hem staat.

Tomczyk liet in Le Mans een sterke inhaalrace zien, nadat hij vanaf de achtste plaats was gestart. Aan het eind van de 39 ronden tellende wedstrijd wist hij de aanvallen van routinier Bernd Schneider, die in Le Mans voortijdig de titel veilig stelde, af te weren. Ook Timo Scheider reed voor Audi nog in de punten. De in Oostenrijk wonende Duitse coureur eindigde met zijn Audi A4 DTM van vorig jaar als achtste en was daarmee de best geklasseerde rijder met een 2005-Audi. Christian Abt en Heinz-Harald Frentzen completeerden de top tien. Frentzen verloor de kans op kampioenschapspunten vanwege een aanrijding door de Brit Jamie Green, die voor deze actie een straf kreeg opgelegd van de wedstrijdleiding.

Voor Mattias Ekström en Frank Stippler was de race al in de eerste ronde over: de twee Audi-coureurs raakten betrokken bij een aanrijding in de chicane die later tot een interventie van de safety-car leidde. âBij de laatste race in Hockenheim zullen wij er in ieder geval alles aan doen om te zorgen dat Tom Kristensen nog tweede wordt in de eindstand van het kampioenschapâ, verklaarde Audi-sportdirecteur Dr. Wolfgang Ullrich. âWe kunnen met zân allen in ieder geval terugzien op een geslaagde DTM-première hier in Le Mans, de toeschouwers hebben een spannende race te zien gekregen.â