Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Raadsfracties dienen Algemene Beschouwingen in

BARENDRECHT (maandag 16 oktober 2006) ­ Afgelopen vrijdag hebben de zes politieke partijen uit de Barendrechtse gemeenteraad hun Algemene Beschouwingen bij het college van burgemeester en wethouders ingediend. Deze Algemene Beschouwingen vormen een schriftelijke reactie op de con- ceptbegroting voor 2007 en de meerjarenraming voor de jaren 2008-2010. De raadsfracties gaan in op de voorstellen van het college en stellen hierover zonodig nog vragen. Het college zal de vragen uit de Algemene Beschouwingen uiterlijk 20 oktober schriftelijk beantwoorden. Tijdens de openbare vergadering op maandag 30 oktober stelt de gemeenteraad de begroting voor 2007 vast.

Na enkele jaren waarin de begroting moeizaam tot stand kwam, biedt de begroting voor 2007 ruimte voor ambities die het college in het collegeprogramma heeft vastgelegd. De begroting is niet alleen voor het jaar 2007 sluitend, maar ook voor de jaren 2008 tot en met 2010. "De begroting toont de financieel gezonde situ- atie waarin Barendrecht verkeert", aldus wethouder Ett Schoehuizen (financiën). "Wij geven daarnaast in- houd aan ons motto `Samen Wonen, Samen Werken, Samen Leven' zonder de lokale lasten voor bewoners onverantwoord te laten stijgen." De begroting biedt financiële ruimte die het college wil reserveren voor ac- ties uit het collegeprogramma.

Visie voor uitvoering
Het college investeert in 2007 al intensief in wensen uit het collegeprogramma `Samen Wonen, Samen Wer- ken, Samen Leven'. Zo wil het college vrijwilligerswerk ondersteunen, komt er een onderzoek naar de ver- keersontsluiting van Barendrecht en creëert de gemeente de mogelijkheid voor bewoners om zich uit te spreken over het beleid van de gemeente via een raadgevend referendum. Daarnaast biedt de begroting financiële ruimte die het college nog wil reserveren. Wethouder Schoehuizen: "Als college vinden wij het erg belangrijk dat visie voorafgaat aan beleidsmatige uitvoering. Begin volgend jaar, bij de bespreking van de voorjaarsnota, hebben wij op belangrijke punten verkenningen uitgewerkt in concrete plannen en kostenra- mingen. Dat is volgens ons het beste moment om de huidige financiële ruimte te benutten."

Openbare vergadering
Het college heeft de begroting de afgelopen maand tijdens verschillende bijeenkomsten besproken met de gemeenteraad. Nadat de raad schriftelijk antwoord heeft gekregen op de ingediende Algemene Beschou- wingen, wordt maandag 30 oktober duidelijk of de raad instemt met de plannen van het college. Tijdens een openbare raadsvergadering in de raadzaal van het gemeentehuis stelt de gemeenteraad dan de begroting vast. De vergadering over de begroting begint om 16:30 uur, met een schorsing tussen 18:30 uur en 20:30 uur.

Noot voor de pers,