Politie Gelderland-Zuid

Fietsverlichtingscontroles óók op zondagmorgen

Beuningen, 16-10-2006

De fietsverlichtingscontroles die vorige week in Beuningen van start zijn gegaan vinden sindsdien dagelijks plaats. Zondagmorgen controleerden agenten eens niet langs schoolroutes. maar midden in het centrum van Beuningen. Er werden 13 bekeuringen uitgedeeld.

Val op
Ook s' avonds wordt er gecontroleerd. Denk dus zodra het donker begint te worden ook dan aan uw eigen veiligheid en die van een ander, en val op: door uw licht aan te doen! Over het algemeen blijken fietsers zich er wel degelijk van bewust als hun verlichting defect is of zelfs helemaal ontbreekt. Dat ze zich daar vervolgens niet zoveel zorgen over maken, komt doordat ze redeneren: 'Ik kan hèm (de auto) zien dus hij kan mij ook zien.' Maar zelfs in een stad, met goede straatverlichting, klopt dat niet. Een fietser zonder licht valt weg tegen de achtergrond en wordt door de automobilist over het hoofd gezien. Tenzij die fietser in de koplampbundel van de auto verschijnt, maar dan is het meestal al te laat.

In sommige gebieden voert nog niet de helft van de fietsers verlichting. Dat leidt tot ongeveer 20 doden en 400 zwaargewonden per jaar.
(08)