Gemeente Arnhem

Bruisend Centrumgebied Presikhaaf
Het winkelcentrum van Presikhaaf en de openbare ruimte ondergaan de komende jaren een grote verandering. Woensdag 11 oktober jl. hebben de gemeente Arnhem, Corio en Bouwfonds akkoord bereikt over de gezamenlijke aanpak van het Centrumgebied Presikhaaf. Voor omwonenden, ondernemers en bezoekers betekent dit een nog aantrekkelijker winkelgebied voor de toekomst.

Doel van de aanpak van het Centrumgebied Presikhaaf is het gebied te verlevendigen tot het hart van de wijk. Het bestaande winkelcentrum is op dit moment naar binnen gekeerd en mist daardoor voldoende uitstraling aan de buitenkant. Het winkelcentrum wordt uitgebreid en er komen nieuwe toegangen. Daarnaast worden functies toegevoegd die zorgen voor meer levendigheid en uitstraling.

Het programma dat wordt toegevoegd aan het bestaande winkelcentrum komt in hoofdlijnen op het volgende neer:


1. Het commerciële oppervlak wordt uitgebreid met ca. 8.500 m2. Deze extra vierkante meters worden ingezet voor uitbreiding van supermarkten, detailhandel en horeca. Daarnaast wordt ernaar gestreefd ca. 1.000 m2 aan maatschappelijke, culturele en/of leisure-functies toe te voegen. Met deze mix aan functies streven de drie partijen naar een grotere levendigheid van het gebied, zowel overdag als in de avonduren.


2. Er worden ongeveer 135 nieuwe woningen (appartementen) gebouwd.


3. Er komen 100 openbare gebouwde parkeerplaatsen. De overige uitbreiding van parkeerplaatsen vindt op straatniveau plaats.


4. De openbare ruimte wordt volledig opnieuw ingericht.

De kosten van de herontwikkeling worden door de drie partijen gezamenlijk gedragen. De gemeente Arnhem is verantwoordelijk voor de inrichting van de openbare ruimte en de parkeerplaatsen, Corio en Bouwfonds voor het realiseren van de woningen en winkels. De kosten van de gemeente worden betaald uit de grondopbrengsten.

De klankbordgroep Centrumgebied Presikhaaf en ondernemers zijn reeds op de hoogte gebracht van de positieve uitkomst van de gesprekken tussen gemeente, Corio en Bouwfonds.

Door deze herontwikkeling verwachten de partijen dat het Centrumgebied van Presikhaaf een bruisende toekomst tegemoet gaat.