DCMR Milieudienst Rijnmond


Van 9 tot 16 oktober minder klachten dan gemiddeld

16.10.2006

De DCMR Milieudienst Rijnmond ontvangt in 2006 gemiddeld 437 klachten per week. In de week van 9 tot 16 oktober behandelt de meldkamer van de DCMR 336 klachten over stank, stof, lawaai en andere overlast in het Rijnmondgebied. In verband met ontvangen klachten en weersvooruitzichten stelt de DCMR aan het einde van de week stankcode
1 in. Hieronder een korte toelichting.

Stankcode ingesteld
Vrijdag 13 oktober stelt de DCMR vanaf 16.00 uur stankcode 1 in voor de industrie in het hele Rijnmondgebied. De code wordt uitgegeven in verband met het aantal ontvangen klachten op vrijdag en de stabiele weersomstandigheden. Er is weinig wind en een hoge luchtvochtigheid. Hierdoor blijft luchtverontreiniging (rookgassen van verkeer en industrie) hangen en is de stankoverlast groter dan onder andere weersomstandigheden. Vrijdagmorgen is in grote delen van het gebied een bruingouden waas waarneembaar.

Code weer ingetrokken
De luchtvochtigheid is in de nacht van vrijdag op zaterdag een stuk lager en de stankoverlast daardoor ook minder. Zondag steekt een flinke wind op en komen geen klachten meer binnen. Reden om stankcode
1 om 12.00 uur in te trekken.
In totaal heeft de meldkamer hierover 22 stankklachten behandeld. De klachten komen uit het hele Rijnmondgebied met omschrijvingen als uitlaatgassen, olie, industrielucht, benauwd, misselijkmakend en smogachtig.

Voorwaarschuwing
Het codesysteem van de DCMR heeft 4 codes waarvan code 1 de voorwaarschuwingscode is. Bij code 1 moeten bedrijven de actuele verlading van stinkende producten aan de DCMR opgeven. Verder moeten zij alert zijn bij stankverwekkende werkzaamheden, zoals starten en stoppen van het productieproces en schoonmaakwerkzaamheden. Bij volgende codes moeten bedrijven verdergaande maatregelen nemen om uitstoot van rookgassen te voorkomen. Het is de derde keer dit jaar dat de DCMR code 1 heeft ingesteld. Code 2 is in juli 2005 voor het laatst uitgegeven. Elders op onze website leest u meer over het codesysteem van de DCMR.

Bovenstaand bericht is ook gepubliceerd in de huis-aan-huiskranten van Maasstad Weekbladen. Elke week verschijnt dit milieubericht in de 14 verschillende edities.