Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van maandag 16 oktober 2006

168.000 zorgbehoevenden krijgen vergoeding van Vlaamse Zorgverzekering - Minister Vervotte maakt nieuwe cijfers bekend -

Op 16 oktober worden de verzorgenden in de bloemetjes gezet, het is hun dag. Er werken in Vlaanderen tal van verzorgenden, waaronder 13.000 in de thuiszorg. Ze helpen de zorgbehoevenden bij dagdagelijkse activiteiten zoals wassen, eten, aankleden,... Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte maakt enkele nieuwe cijfers bekend over een belangrijke cliënt van de verzorgenden: de zorgbehoevenden die een uitkering krijgen van de zorgverzekering. Hoeveel mensen krijgen nu zo'n uitkering, hoeveel gaat er naar zorgbehoevenden en hoeveel investeert de Vlaamse Regering in het gelijkschakelen van thuiswonenden en rusthuisbewoners?

Wat doet de zorgverzekering?

Zorgbehoevende mensen hebben, veelal langdurig, niet-medische zorgen nodig. Daarvoor kunnen ze rekenen op mantelzorgers, vrijwilligers, professionele zorgverleners of zorgvoorzieningen. De Vlaamse zorgverzekering is gecreëerd om financiële ondersteuning te bieden voor deze niet-medische kosten.

Hoeveel mensen krijgen een uitkering van de Vlaamse Zorgverzekering? Het aantal zorgbehoevenden dat een uitkering ontvangt, zal dit jaar gestegen zijn met 6% tot bijna 168.000 . Het gaat voornamelijk om ouderen, waarvan de meerderheid nog thuis woont en een beroep doet op thuiszorg.

Dit nieuwsbericht bevat een tabel. Die kan hier niet worden weergegeven. U kunt hem wel raadplegen op het volgende webadres:http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1160971235593&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht

Hoeveel bedragen de uitkeringen?

De totale vergoedingen aan zorgbehoevenden zullen dit jaar voor het eerst de 200 miljoen benaderen . De helft hiervan wordt bekostigd met de bijdragen van Vlamingen die ouder zijn dan 25 jaar, de andere helft door de Vlaamse Overheid. De zorgverzekering werkt pas als iedereen solidair is. Elke persoon ouder dan 25 jaar in Vlaanderen en iedereen in Brussel die zich vrijwillig heeft aangesloten, moet elk jaar zijn bijdrage betalen (25 euro of voor bepaalde doelgroepen 10 euro per jaar). Minister Vervotte herhaalt dat de bijdragen deze legislatuur niet zullen verhogen.

Dit nieuwsbericht bevat een tabel. Die kan hier niet worden weergegeven. U kunt hem wel raadplegen op het volgende webadres:http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1160971235593&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht

Meer dan 100.000 zorgbehoevenden financieel beter af De Vlaamse Regering wil zorgbehoevenden, voornamelijk ouderen, de kans geven om zo lang mogelijk in hun vertrouwde woning te blijven. Daarom wordt de vergoeding vanuit de zorgverzekering voor zorgbehoevenden die thuis verblijven, stelselmatig verhoogd (? 105 in 2007, ? 115 in 2008 en ? 125 in 2009). Daarmee komt deze vergoeding in 2009 op hetzelfde niveau als deze voor rusthuisbewoners.

Het wegwerken van de financiële discriminatie tussen rusthuisbewoners en thuiswonenden betekent een investering van 98,46 miljoen euro voor de Vlaamse Regering. Meer dan 100.000 ouderen zien daardoor hun financiële situatie gevoelig verbeteren. De komende jaren zal dat aantal nog stijgen.

De vergoeding: waaraan kan je ze besteden? De zorgbehoevende besteedt de vergoeding aan onder meer warme maaltijden, het aanpassen van de woning, het aankopen of ontlenen van hulpmiddelen, het verblijf in een rustoord,... Of aan menselijke bijstand: poetshulp, het vergoeden van mantelzorg , een thuisoppas of gezinszorg.

Vlaams minister van Welzijn Vervotte:
"De verzorgende zorgt ervoor dat personen die zelf niet meer in staat zijn om op eigen kracht dagelijkse activiteiten te verrichten, zoals zich wassen, eten, zich kleden, zich verplaatsen en het huishouden beredderen, toch thuis kunnen blijven wonen. Daarnaast vormt de verzorgende een belangrijke ondersteuning van de mantelzorg."

Minister van Welzijn Inge Vervotte heeft het aantal uren gezinszorg in 2006 uitgebreid tot 14,8 miljoen uren. Dit zijn 360.761 extra uren (of 2,5%) ten opzichte van 2005, een investering van 8,2 miljoen euro. Daardoor kunnen de diensten gezinszorg 236 nieuwe jobs creëren. Ook voor volgend jaar plant minister Vervotte een uitbreiding van het aantal uren, zodat die op peil blijven met de demografische groei.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Hans Seeuws, woordvoerder van minister Vervotte Tel.: 02 552 64 00
Gsm: 0476 32 30 30
E-mail: persdienst.vervotte@vlaanderen.be