Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk : DL. 2006/2445
datum : 16-10-2006
onderwerp : Reactie op onderzoek Profetas
bijlagen :

Geachte Voorzitter,

Op 12 april jl. heb ik met uw Kamer gedebatteerd over de maatregelen tegen de toenmalige uitbraak van Aviaire influenza in Europa. Mevrouw Van Velzen heeft tijdens dit debat gevraagd om een visie op de intensieve veehouderij en een schriftelijke reactie op het Profetas (Protein Foods, Environment, Technology and Society) onderzoeksrapport getiteld: 'Sustainable protein production and consumption: pigs or peas'. Tevens heeft de vaste Kamercommissie voor LNV verzocht om mijn reactie op dit rapport (kenmerk 06 LNV B-77).

In het Profetas-onderzoek heeft een aantal Nederlandse onderzoekers vanuit diverse disciplines gekeken naar de haalbaarheid van en voorwaarden voor het vervangen van vlees door plantaardige alternatieven. Zowel ecologische alsook economische en sociale aspecten komen aan de orde. De onderzoekers concluderen dat een zogenaamde 'eiwitomslag' van een dieet dat overwegend uit dierlijke eiwitten bestaat naar een dieet met meer plantaardige eiwitten wenselijk is. Hierdoor zou het gebruik van energie, land en water voor voedselproductie beperkt kunnen worden. Ook zou dit positieve effecten hebben op diergezondheids- en dierenwelzijnsaspecten die verbonden zijn met de intensieve veehouderij.

Ik onderken dat een toename van vleesconsumptie in de wereld gepaard kan gaan met een aantal vraagstukken op mondiaal niveau. Een eiwitomslag zou hier een mogelijk antwoord op kunnen zijn. Een dergelijke omslag wordt echter niet gedicteerd door de overheid. Zoals ik in mijn nota 'Kiezen voor Landbouw' uiteen heb gezet zijn het binnen de internationale handelskaders en concurrentieverhoudingen en de veranderende maatschappelijke opvattingen vooral de ondernemers zelf die bepalen hoe de Nederlandse agrosector er in de toekomst uit zal zien. Hierbij is het voor hen van essentieel belang om aan te sluiten bij marktontwikkelingen en om te voldoen aan randvoorwaarden op het gebied van milieu, dierenwelzijn, diergezondheid en het behoud van biodiversiteit. Ik zie het als mijn taak om het bedrijfsleven daarbij te ondersteunen en belangrijke thema's voor de toekomst te agenderen.

De resultaten van het Profetas-onderzoek leveren een belangrijke bijdrage aan de reflectie op de verduurzaming van de intensieve veehouderij. Vanwege het multidisciplinaire karakter vormt de studie zeer relevante input voor het vervolgonderzoek naar de maatschappelijke kosten en baten van de intensieve veehouderij, waarover ik uw Kamer op 24 juli jl. geïnformeerd heb (06-LNV-B-64). De resultaten van de Profetas-studie zullen dan ook in dit vervolgonderzoek meegenomen worden.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman