Rijksuniversiteit Groningen

Dilemma's van de fotojournalistiek

Datum: 16 oktober 2006

Huub Wijfjes over 'De esthetisering van de barre werkelijkheid'

De moderne nieuwsfotograaf zet de werkelijkheid meer dan vroeger naar zijn hand. De opkomst van digitale fotografie stimuleert de ontwikkeling naar toenemende bewerking van de werkelijkheid. Het maken en verzenden van foto's naar krantenredacties is een kwestie van een enkele druk op de knop. Een beeld bewerken is kinderspel en onverantwoorde vormen van manipulatie liggen meer dan ooit op de loer. Zeker nu bijna iedereen tegen­woordig een fotocamera op zijn mobiele telefoon heeft en foto's dus uit allerlei bronnen kunnen komen - bronnen waarvan de integriteit niet altijd vast staat. Deze veranderingen in de persfotografie roepen vragen op over de relatie tussen beeld en werkelijkheid. Hebben de media voldoende scherptediepte om nieuwsfoto's op waarde te schatten en zijn de grenzen tot in het eindeloze verlegd? Dr. Huub Wijfjes is als mediahistoricus verbonden aan de masteropleiding Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel werkt hij aan een meerjarig onderzoek naar de VARA dat in 2009 gaat uitmonden in een multimediale geschiedschrijving.

Nicole Robbers over '2500 foto's, 1 voorpagina'

Een fotoredacteur staat dagelijks voor de keuze: uit een waslijst aan foto's moet een pakkende plaat met nieuwswaarde worden geselecteerd. In pakweg anderhalf uur passeren zo'n 2500 foto's de revue. Een goede nieuwsfoto weet de aandacht van de zappende lezer te vangen en vast te houden. Hoe selecteert een fotoredacteur die ene nieuwsfoto met 'stopping power'? Nicole Robbers is fotoredacteur van NRC Handelsblad en NRC Next.

Pakkende Beelden is een programma van Studium Generale Groningen en de stichting Wereld Pers Foto Groningen, met drie lezingavonden over oude en nieuwe dilemma's van de fotojournalistiek en twee rondleidingen door de tentoonstelling World Press Photo 2006 in het Universiteitsmuseum.

Datum en tijd

maandag 16 oktober, 20.00 - 22.00 uur

Serie

Pakkende Beelden - Dilemma's van de fotojournalistiek

Plaats

Grote zaal USVA (voormalig Universiteitstheater), Harmoniecomplex, Oude Kijk in 't Jatstraat 26, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050) 363 5463, studium@rug.nl , www.rug.nl/studium