Ingezonden persbericht


Woorden bij Van Wegen - literair café in een van Utrechts mooiste en oudste tapperijen - maandagavond 16 oktober, aanvang 20.00 Lange Koestraat 15 - Toegang gratis / consumptie verplicht - met o.a Chrétien Breukers- Ilja Leonard Pfeijffer - Ingmar Heytze - Marja Pruis - Philip Hoorne - Liesbeth Goedbloed - Cralan Kelder

We hebben er jaren op moeten wachten, maar nu is-ie er dan, de langverwachte 'Vette Breukers', de dikste bloemlezing van de jongste Nederlandse poëzie, boordevol versregels, met maar liefst 666 gedichten op 448 pagina's, die vandaag verschijnt onder de officiële titel: 25 Jaar Nederlandstalige poëzie, 1980-2005 (BnM Uitgevers, Nijmegen). Deze avond bij Van Wegen is uw eerste kans om met dit nieuwe standaardwerk kennis te maken. De boeken worden zo van de binderij naar het café versleept. (Ja, inderdaad: de presentatie in Amsterdam is pas vier dagen later. Zo hoort het.) De Utrechtse dichter Chrétien Breukers begroef zich jarenlang onder karrenvrachten bundels en oude jaargangen van tijdschriften, tevens doorkruiste hij ook de laagste krochten van het web. Hij las de totale poëtische productie van de Lage Landen: 'Om een schat te vinden moet je door de modder waden.' Breukers begon waar Komrij ophield - in 1979 verscheen immers de eerste editie van de 'Dikke Komrij'. Hij besteedde extra veel aandacht aan dichters uit Vlaanderen - en vandaar dat Philip Hoorne vanavond een van de gasten is, samen met de jonge (nog ongebundelde maar dus al wel gebloemleesde) Liesbeth Goedbloed. 'Poëzie is wellevend, maar brutaal. Onbeschoft maar op het juiste moment stil. Een weldaad voor het oor, ook in de vals gespeelde gedeeltes.' Over zijn keuze en zijn criteria gaat hij in gesprek met Ingmar Heytze. Marja Pruis en Ilja Leonard Pfeijffer reageren met een gesproken recensie. Aan het slot van de avond gaan de dichters met elkaar in debat over de rol van weblogs in de Nederlandse poëzie. Cralan Kelder geeft dat debat een internationaal poëtisch accent.

Philip Hoorne, debuteerde in de Sandwichreeks van Gerrit Komrij, als nummer 1 zelfs, en publiceerde daarna nog twee bundels, Het ei in mezelf en Inbreng nihil. Peter de Boer betitelde hem in Trouw als de clown van de Nederlandse poëzie: 'Hoorne is mataglap en heel erg bij de pinken.' Liesbeth Goedbloed studeert in Utrecht, werkt voor uitgeverij De Banier, recenseert voor Contrabas en Nederlands Dagblad en stelde een bloemlezing samen met de mooiste koeiengedichten. Zij leest vanavond voor het eerst voor uit haar werk. Ilja Leonard Pfeijffer - dichter, romancier, essayist, polemist & geleerde - publiceerde vier dichtbundels en een bundel poëziepolemieken, naast talloze zeer wetenschappelijke studies over klassiek Griekse poëzie. Op 6 oktober verschijnt zijn derde roman, Het ware leven. Marja Pruis is schrijfster en recensente (voor o.a. De Groene en Awater). Na haar debuut, een boek over A.H.Nijhoff, publiceerde ze twee romans: Bloem en De vertrouweling. Cralan Kelder is dichter en poëzieredacteur van Versal (onderdeel van wordsinhere).

kijk ook op: www.slau.nl of bel: 030-2318376


---- --