Ingezonden persbericht


(5 oktober 2006 - Bericht van Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling)

P E R S B E R I C H T

Wereldmaaltijden rond Wereldvoedseldag

Eindhoven, 5 oktober 2006 -
Op tal van plekken worden de komende maand Wereldmaaltijden georganiseerd, op basis van een eerlijke
wereldvoedselverdeling. Ondermeer in: Den Haag, Twente, Munnekeburen, Amsterdam (div.), Enschede, Dordrecht, Den Bosch, Breda, Tilburg, Oss, Cuijk, Roosendaal, Bergen op Zoom, Eindhoven en Utrecht.

Veel Wereldmaaltijden vinden plaats in het kader van Wereldvoedseldag: 16 oktober.

De Wereldmaaltijd brengt tot uiting dat de aarde ruim voldoende voedsel voortbrengt om alle wereldbewoners elke dag een volwaardige maaltijd voor te zetten. Als we maar eerlijk delen!

Voedsel genoeg voor iedereen!

Bij een Wereldmaaltijd eet een persoon niet meer voedsel dan beschikbaar is bij een eerlijke mondiale voedselverdeling. Wie zich bij een Wereldmaaltijd een sober of karig maal voorstelt zal zich verbazen: het is een ruime, smakelijke en voedzame maaltijd die uit drie gangen kan bestaan!

Tijdens een Wereldmaalijd kan iedereen ervaren dat de aarde genoeg voedsel voortbrengt voor iedereen. Honger in de wereld is geen gevolg van gebrek, maar van ongelijke verdeling.

De voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) houdt bij hoeveel voedsel er wereldwijd wordt geproduceerd. De FAO schat in, dat de aarde zelfs genoeg kan opbrengen voor het dubbele van de huidige wereldbevolking.

Op basis van cijfers van de FAO (peiljaar 2000) berekende Stichting WereldDelen hoeveel voedsel er per wereldbewoner momenteel beschikbaar is. Bij een eerlijke voedselverdeling zijn dat de volgende hoeveelheden per persoon per dag: 264 gram tarwe, 269 gram rijst, 268 gram mais, 60 gram gerst, 68 gram overige granen, 145 gram aardappelen, 313 gram wortel- en knolgewassen, 25 gram peulvruchten, 303 gram groenten, 212 gram fruit, 50 gram ruwe suiker, 260 gram melk, 57 gram vis en 50 gram (keuken)olie.

In het Wereldmaaltijd-concept wordt aangeraden gebruik te maken van biologisch geteelde producten uit eigen regio en om importingredienten zoveel mogelijk te betrekken via de eerlijke handel: producten met het Fair Trade- of Max Havelaar-keurmerk en producten uit de Wereldwinkel.

Vooral in de periode rond Wereldvoedseldag (16 oktober) worden op allerlei plaatsen in Nederland Wereldmaaltijden georganiseerd. Enkele opvallende intiatieven dit jaar zijn: een Wereldmaalijd voor en door buurtbewoners in
Amsterdam-zuid, een veganistische Wereldmaaltijd (ook in Amsterdam), en de Wereldmaaltijden die worden bereid door leerlingen van ROC's in Noord-Brabant. Kijk voor het volledige overzicht op
http://www.omslag.nl/voedsel.htm#agenda

Het Wereldmaaltijd-concept

Het idee voor de Wereldmaaltijd werd in 2001 bedacht door Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, daarbij geinspireerd door materiaal van Stichting WereldDelen. Sinds de introductie van de Wereldmaaltijd worden het hele jaar door op tal van plekken in het land Wereldmaaltijden georganiseerd. Het initiatief komt uit zeer uiteenlopende hoeken: van religieuze groeperingen, milieu-, ontwikkelings- en solidariteitsorganisaties, vrouwengroepen, woongroepen, studenten, gemeenten en festivalorganisatoren.

De ervaring leert dat vrijwel overal de verbazing overheerst over de grote hoeveelheid smakelijk eten die dagelijks voor iedereen beschikbaar blijkt. Als we maar eerlijk delen... De laatste jaren valt op dat ook steeds meer scholen de Wereldmaaltijd ontdekken als educatief project.

Verslagen van eerder georganiseerde Wereldmaaltijden staan op: http://www.omslag.nl/voedsel.htm#verslagen

In 2003 vervaardigde Omslag in samenwerking met Stichting WereldDelen een praktisch informatiepakket. Dit bevat uitvoerige achtergronden, feiten en cijfers, menusuggesties, een poster en een informatieve placemat. Ook biedt het pakket suggesties voor bewust consumeren met oog voor het milieu en rechtvaardige Noord-Zuid verhoudingen, en een handig draaiboek voor het organiseren van een Wereldmaaltijd. Tenslotte bevat het pakket inspirerende teksten die gebruikt kunnen worden bij bezinningen.

Het Wereldmaaltijd-informatiepakket kost 7,50 euro, inclusief porto en is te bestellen bij Omslag in Eindhoven.

-------

Noten voor de pers

Uitgebreide informatie met contactgegevens over de bovengenoemde Wereldmaaltijden vindt u op:
http://www.omslag.nl/voedsel.htm#agenda

Algemene informatie over de Wereldmaaltijd is verkrijgbaar bij Omslag: 040-2910295 (Marta Resink, Dick Verheul)

Achtergronden, feiten en cijfers, aankondigingen, foto's en verslagen van recent georganiseerde Wereldmaaltijden vindt u op: http://www.omslag.nl/voedsel.htm

Meer over Wereldvoedseldag op:
http://www.wereldvoedseldag.nl

--
Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, Postbus 81, 5600 AB Eindhoven. Tel. 040-2910295, e-mail:
omslag@omslag.nl Web: http://www.omslag.nl

---

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling