Ingezonden persbericht
(5 oktober 2006 - Bericht van Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling)
P E R S B E R I C H T
Wereldmaaltijden rond Wereldvoedseldag
Eindhoven, 5 oktober 2006 -
Op tal van plekken worden de komende maand Wereldmaaltijden
georganiseerd, op basis van een eerlijke
wereldvoedselverdeling. Ondermeer in: Den Haag, Twente,
Munnekeburen, Amsterdam (div.), Enschede, Dordrecht, Den
Bosch, Breda, Tilburg, Oss, Cuijk, Roosendaal, Bergen op
Zoom, Eindhoven en Utrecht.
Veel Wereldmaaltijden vinden plaats in het kader van
Wereldvoedseldag: 16 oktober.
De Wereldmaaltijd brengt tot uiting dat de aarde ruim
voldoende voedsel voortbrengt om alle wereldbewoners elke dag
een volwaardige maaltijd voor te zetten. Als we maar eerlijk
delen!
Voedsel genoeg voor iedereen!
Bij een Wereldmaaltijd eet een persoon niet meer voedsel dan
beschikbaar is bij een eerlijke mondiale voedselverdeling.
Wie zich bij een Wereldmaaltijd een sober of karig maal
voorstelt zal zich verbazen: het is een ruime, smakelijke en
voedzame maaltijd die uit drie gangen kan bestaan!
Tijdens een Wereldmaalijd kan iedereen ervaren dat de aarde
genoeg voedsel voortbrengt voor iedereen. Honger in de wereld
is geen gevolg van gebrek, maar van ongelijke verdeling.
De voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties
(FAO) houdt bij hoeveel voedsel er wereldwijd wordt
geproduceerd. De FAO schat in, dat de aarde zelfs genoeg kan
opbrengen voor het dubbele van de huidige wereldbevolking.
Op basis van cijfers van de FAO (peiljaar 2000) berekende
Stichting WereldDelen hoeveel voedsel er per wereldbewoner
momenteel beschikbaar is. Bij een eerlijke voedselverdeling
zijn dat de volgende hoeveelheden per persoon per dag: 264
gram tarwe, 269 gram rijst, 268 gram mais, 60 gram
gerst, 68 gram overige granen, 145 gram aardappelen, 313
gram wortel- en knolgewassen, 25 gram peulvruchten, 303
gram groenten, 212 gram fruit, 50 gram ruwe suiker, 260
gram melk, 57 gram vis en 50 gram (keuken)olie.
In het Wereldmaaltijd-concept wordt aangeraden gebruik te
maken van biologisch geteelde producten uit eigen regio en om
importingredienten zoveel mogelijk te betrekken via de
eerlijke handel: producten met het Fair Trade- of Max
Havelaar-keurmerk en producten uit de Wereldwinkel.
Vooral in de periode rond Wereldvoedseldag (16 oktober)
worden op allerlei plaatsen in Nederland Wereldmaaltijden
georganiseerd. Enkele opvallende intiatieven dit jaar zijn:
een Wereldmaalijd voor en door buurtbewoners in
Amsterdam-zuid, een veganistische Wereldmaaltijd (ook in
Amsterdam), en de Wereldmaaltijden die worden bereid door
leerlingen van ROC's in Noord-Brabant. Kijk voor het
volledige overzicht op
http://www.omslag.nl/voedsel.htm#agenda
Het Wereldmaaltijd-concept
Het idee voor de Wereldmaaltijd werd in 2001 bedacht door
Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, daarbij
geinspireerd door materiaal van Stichting WereldDelen. Sinds
de introductie van de Wereldmaaltijd worden het hele jaar
door op tal van plekken in het land Wereldmaaltijden
georganiseerd. Het initiatief komt uit zeer uiteenlopende
hoeken: van religieuze groeperingen, milieu-, ontwikkelings-
en solidariteitsorganisaties, vrouwengroepen, woongroepen,
studenten, gemeenten en festivalorganisatoren.
De ervaring leert dat vrijwel overal de verbazing overheerst
over de grote hoeveelheid smakelijk eten die dagelijks voor
iedereen beschikbaar blijkt. Als we maar eerlijk delen... De
laatste jaren valt op dat ook steeds meer scholen de
Wereldmaaltijd ontdekken als educatief project.
Verslagen van eerder georganiseerde Wereldmaaltijden staan
op: http://www.omslag.nl/voedsel.htm#verslagen
In 2003 vervaardigde Omslag in samenwerking met Stichting
WereldDelen een praktisch informatiepakket. Dit bevat
uitvoerige achtergronden, feiten en cijfers, menusuggesties,
een poster en een informatieve placemat. Ook biedt het
pakket suggesties voor bewust consumeren met oog voor het
milieu en rechtvaardige Noord-Zuid verhoudingen, en een
handig draaiboek voor het organiseren van een Wereldmaaltijd.
Tenslotte bevat het pakket inspirerende teksten die gebruikt
kunnen worden bij bezinningen.
Het Wereldmaaltijd-informatiepakket kost 7,50 euro,
inclusief porto en is te bestellen bij Omslag in Eindhoven.
-------
Noten voor de pers
Uitgebreide informatie met contactgegevens over de
bovengenoemde Wereldmaaltijden vindt u op:
http://www.omslag.nl/voedsel.htm#agenda
Algemene informatie over de Wereldmaaltijd is verkrijgbaar
bij Omslag: 040-2910295 (Marta Resink, Dick Verheul)
Achtergronden, feiten en cijfers, aankondigingen, foto's en
verslagen van recent georganiseerde Wereldmaaltijden vindt u
op: http://www.omslag.nl/voedsel.htm
Meer over Wereldvoedseldag op:
http://www.wereldvoedseldag.nl
--
Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, Postbus 81,
5600 AB Eindhoven. Tel. 040-2910295, e-mail:
omslag@omslag.nl Web: http://www.omslag.nl
---
(einde persbericht)
-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling