Bijeenkomst Nationaal Pijnfonds Chronische Pijn en Sport

Nationaal pijnfonds

Persbericht

PIJN SLOOPT: de cijfers zijn schrikbarend en toch is de samenleving niet gealarmeerd

Leiden, 10 oktober 2006 - Sinds geruime tijd is bekend dat 20% van de volwassenen chronische pijn heeft. Bij veel van deze patiënten wordt pijn onderbehandeld. Een groot deel hiervan zijn ouderen en hun aantal zal in de toekomst nog stijgen.

Chronische pijn is een van de meest voorkomende redenen waarom mensen een beroep doen op de medische zorg, maar krijgt volstrekt onvoldoende aandacht. Chronische pijn komt bij zeer veel aandoeningen voor, denk bijvoorbeeld aan aangezichts- en hoofdpijn, posttraumatische dystrofie, diabetes (neuropathische pijn), fantoompijn, fibromyalgie, gordelroos, pijn in het houdings- en bewegingsapparaat, nek- en schouderpijn, neuropathische of zenuwpijn, osteoporose, reuma, pijn bij kanker, pijn als gevolg van cosmetische ingrepen, gevolgen van sportblessures en pijnklachten zonder duidelijke oorzaak.

Het belang van aandacht voor chronische pijn wordt gelukkig door sommige verenigingen en organisaties onderkend. Zo organiseert Bohn Stafleu van Loghum de Nationale Pijndagen in oktober, heeft de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten op 7 oktober een congres gehouden en belegt het Nationaal PijnFonds op 16 oktober a.s. een kennismakingsbijeenkomst. De bijeenkomst van het Nationaal PijnFonds zal in het teken staan van Chronische Pijn en Sport (de gevolgen van chronische pijn voor het uitoefenen van sport en chronische pijn als gevolg van sportbeoefening).

Hoewel chronische pijn een groot maatschappelijk probleem is, trekt de overheid zich geheel terug. Zij heeft, in navolging van het beëindigen van de subsidie aan het Platform Pijn en Pijnbestrijding, nu ook aangekondigd met ingang van 2007 de subsidie aan de Pijnkenniscentra te beëindigen.

De kennis over chronische pijn is beperkt. Daarom is er behoefte aan meer onderzoek, betere voorlichtingsprogramma's en verspreiding van nieuwe kennis over chronische pijn.

Een wereld zonder pijn mag dan een niet te verwezenlijken doel zijn, toch moeten we nu de handen ineen slaan om in Nederland pijn de baas te worden, vindt het Nationaal PijnFonds.

Contactpersoon:
Hilda Wieberneit-Tolman
Nationaal PijnFonds
Tel. 071-5181895
e-mail: info@pijnfonds.nl
website: www.pijnfonds.nl