Ingezonden persbericht


Geachte redactie,

Graag nodigen we u, namens het Nationaal Pijnfonds uit voor een landelijke bijeenkomst over sport en chronische pijn. Deze bijeenkomst vindt plaats op Wereld Pijn Dag, 16 oktober 2006. Hieronder vindt u aanvullende informatie.

Er is geen topsport zonder pijn. Als signaal van schade en teken dat de grens bereikt is, heeft pijn een functionele rol en beschermt tegen verdere beschadiging. Toch ontstaan in Nederland door sportbeoefening jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen blessures, overwegend van lichte aard. 1,2 miljoen daarvan zijn acuut en gaan meestal kortdurend gepaard met pijn, 300.000 letsels zijn chronisch. Onder chronisch letsel wordt in de sport een blessure verstaan, die ondanks behandeling, na drie maanden nog pijn of vergelijkbare klachten geeft. Meestal is langdurige overbelasting hiervan de oorzaak.

Maar pijn kan ook het gevolg zijn van veranderingen in het zenuwstelsel, zoals dit bij de meeste chronische pijn geldt. Dit is voor veel Nederlanders die hiervan last hebben (1 op de 5 volwassenen) veelal een reden om weinig aan lichaamsbeweging te doen. Andere redenen zijn: chronische aandoeningen, negatieve sportervaring, gebrek aan motivatie en angst.

Maandag a.s. spreken o.a. een bekende sporter en sportartsen over de invloed van chronische pijn op sport en in welke mate sport van invloed kan zijn op chronische pijn. Het programma ziet er als volgt uit:

Locatie
Hortus Botanicus
Rapenburg 73
Leiden

Datum
Maandag 16 oktober 2006

15.00 uur: Ontvangst

15.30 uur: Opening door Nelli Cooman, bekende sportvrouw en wereldkampioene hardlopen, en met ervaring op het gebied van chronische pijn.

15.45 uur: Gevolgen van sportblessures door prof. dr. W.L. Mosterd (sportarts, cardioloog n.p.)

16.15 uur: Gevolgen van chronische pijn bij sport door dr. F.J.G. Backx (sportarts)

16.45 uur: Huidige en toekomstige activiteiten van het PijnFonds - prof. dr H.G.M. Rooijmans (voorzitter Nationaal PijnFonds)

17.00 uur: Het Nationaal Pijnfonds - prof. dr. W.W.A. Zuurmond (voorzitter Platform Pijn en Pijnbestrijding)

17.15 uur: Borrel

18.15 uur: Einde

U kunt zich voor bovenstaande bijeenkomst aanmelden bij GCI Holland, Anita de Groot, tel. 020-6768666 of email a.degroot@gci.nl. Uiteraard zijn er interviewmogelijkheden met de sprekers. Wilt u hiervan gebruik maken dan verzoeken we u vriendelijk dit van te voren aan te geven.