PERSBERICHT AMNESTY INTERNATIONAL

12 oktober 2006

Advocaat Spong naar Iraanse ambassade tijdens actie Amnesty International voor Nederlandse Al-Mansouri.

'Wij willen Al-Mansouri zien!'

Advocaat Gerard Spong wil Abdoullah al-Mansouri in Iran bijstaan als raadsman. Daarom zal hij op maandag 16 oktober een visum aanvragen bij de Iraanse ambassade en toegang vragen tot de Nederlander van Iraanse afkomst. Amnesty International voert a.s. maandag weer actie bij de ambassade om opheldering te vragen over Al-Mansouri.

De estafetteactie van Amnesty International startte op maandag 2 oktober met een visumaanvraag door Amnesty-directeur Eduard Nazarski, ondersteund door D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya. Op 9 oktober hadden Nazarski, burgemeester Leers van Maastricht en de Kamerleden Koenders (PvdA) en Karimi (Groen Links) een gesprek met de ambassadeur waarin zijn aandrongen op meer informatie over het lot van Al-Mansouri.

Amnesty International vraagt de Iraanse autoriteiten eventuele aanklachten van de Iraanse autoriteiten tegen Al-Mansouri bekend te maken en als er geen aanklachten zijn hem in vrijheid stellen. Ook wil de organisatie dat familieleden, advocaten, en zonodig artsen toegang tot hem krijgen. Tot nu toe bleven verzoeken van Amnesty om opheldering omtrent verblijfplaats van en aanklachten tegen Al-Mansouri echter zonder resultaat.

Op donderdag 12 oktober vindt tussen 20.00 uur en 21.00 uur tevens een wake plaats voor de Iraanse ambassade. Met ruim 200 kaarsjes zullen vrijwilligers de tekst 'Wij willen Al-Mansouri zien!' vormen.

Achtergrondinformatie De heer Abdoullah al-Mansouri is een Nederlander van Iraanse afkomst. Hij vluchtte in 1988 uit Iran en kreeg van de VN-Vluchtelingenorganisatie een vluchtelingenstatus. Sinds 1989 woont hij met zijn vrouw en vier kinderen in Maastricht. Al-Mansouri heeft de Nederlandse nationaliteit. Hij is een actief lid van de Amnesty-groep Maastricht en werd voor zijn inzet koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Hij reisde in mei van dit jaar naar Syrië, waar hij werd gearresteerd samen met zeven andere personen. Begin augustus werd bekend dat de heer Al-Mansouri reeds enkele dagen na zijn arrestatie in Syrië is overgedragen aan Iran. Naar alle waarschijnlijkheid wordt hij gevangen gehouden in de Karoun-gevangenis in Ahwaz City, maar zekerheid is daarover niet. Amnesty International maakt zich ernstig zorgen over zijn lot aangezien hij 'incommunicado' gevangen wordt gehouden en er grote kans bestaat dat hij wordt gemarteld of mishandeld. Bovendien hangt hem de doodstraf boven het hoofd.

Het aantal executies in Iran neemt toe en mensen die tot onderdrukte minderheidsgroepen horen, zoals de Arabische Ahwazi, lopen extra gevaar. De regio, in de provincie Khuzestan, is voor Iran van groot belang vanwege de olievoorraden. De Ahwazi die in dit gebied wonen worden achtergesteld. Nadat midden 2005 bekend werd dat de Iraanse regering de Arabische bevolking over het land wil verspreiden, zijn de spanningen in Khuzestan opgelopen.

Al-Mansouri is voorzitter van de Ahwaz Bevrijdingsorganisatie (ALO.)

Noot aan de redactie Het adres van de Iraanse ambassade is Duinweg 20 in Den Haag. De actie op 16 oktober start om 14.00 uur.

Voor meer informatie kunt u bellen met Amnesty International, afdeling persvoorlichting, Nicole Sprokel, 020 7733677 of Ruud Bosgraaf, 020 7733667. Informatie over de actie en over mensenrechten in Iran, de regio Khoezestan vindt u op: http://www.amnesty.nl/in_actie_vervolg/actie_voor_al_mansouri http://www.amnesty.nl/bibliotheek_vervolg/actie_al_mansouri_verslag http://web.amnesty.org/library/eng-irn/index http://web.amnesty.org/library/Index/ENGMDE130102006