CBS

Conjunctuurbericht
Maandag 16 oktober 2006 9:30
Omzet detailhandel licht hoger

In juli 2006 realiseerden de ondernemers in de detailhandel bijna 2 procent meer omzet dan in dezelfde maand een jaar eerder. De prijzen van de door de detailhandel verkochte artikelen waren bijna 1 procent hoger. De omzetontwikkeling werd negatief beïnvloed door de samenstelling van de koopdagen, die dit jaar minder gunstiger was dan in 2005. Na een globale correctie voor dit effect ligt de omzet in juli ruim 4 procent boven die van een jaar eerder.

In het eerste zeven maanden van 2006 lag de detailhandelsomzet bijna 6 procent boven die in dezelfde periode van 2005. Dit betekent een krachtig herstel, na drie jaren waarin de omzet terugliep.

De winkels in de foodsector behaalden in juli ruim 1 procent meer omzet dan een jaar eerder. Voedings- en genotmiddelen waren ruim
1 procent duurder. De omzet in de foodsector in de eerste zeven maanden van 2006 was 4 procent hoger.

De omzet in de non-foodbranches van de detailhandel was in juli bijna
2 procent hoger. De prijsstijging van non-foodartikelen bedroeg bijna een 0,5 procent. Na forse omzetstijgingen in de eerste helft van dit jaar boekten de winkels in woninginrichting en consumentenelektronica in juli een omzetdaling. Juli was dit jaar echter een extreem warme maand. In de eerste zeven maanden van dit jaar was de omzet in de non-foodbranches 7 procent hoger.

De volumeontwikkeling van de detailhandelomzet geeft een eerste indicatie van de volumeontwikkeling van de consumptieve bestedingen door huishoudens. Ongeveer een derde van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen bestaat uit goederen die bij winkels in de detailhandel gekocht worden.


Meer cijfers op de themapagina Detailhandel en groothandel.