Provincie Zuid-Holland

Dekkend netwerk Basisbibliotheken in Zuid-Holland vervult behoefte

Zuid-Holland heeft vanaf deze maand een provinciedekkend netwerk van 29 basisbibliotheken. De afgelopen jaren is met veel inzet van bibliotheken, gemeenten en ProBiblio met de provincie Zuid-Holland gewerkt aan de vorming van de basisbibliotheken binnen de provincie. Het netwerk is een belangrijke stap in het vernieuwingsproces van bibliotheken en een goed begin voor verdere samenwerking in de komende jaren.

Nu de vorming van de basisbibliotheken is afgerond zullen de bibliotheken zich de komende periode meer gaan richten op de inhoudelijke vernieuwing en verdere samenwerking. Hierdoor onstaat een nog betere dienstverlening voor de lezers. Zo huren scholen via bibliotheken speciaal les- en leesmateriaal om leerlingen beter te kunnen helpen bij leesproblemen. Ook worden gemeente- of stadsarchieven steeds vaker voor een breder publiek ontsloten via bibliotheken in Zuid-Holland.

In de Monitor Bibliotheekvernieuwing 2006 van de Landelijke Stuurgroep bibliotheekvernieuwing is beschreven wat de burger merkt van bibliotheekvernieuwing. In de Monitor is een landelijke norm vastgesteld om te kunnen meten hoever de bibliotheken zijn in hun vernieuwingsproces. Na vaststelling van deze norm zijn een groot aantal bibliotheken in alle twaalf provincies bezocht en beoordeeld. Het rapport geeft een genuanceerd en zeer divers beeld van de mate van inhoudelijke vernieuwing door heel Nederland.

"De Stuurgroep heeft zich bijzonder positief uitgelaten over de behaalde resultaten binnen Zuid-Holland.", aldus Erik van Heijningen, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. "De provincie behoort tot de vier koplopers. Dat we dit zijn geworden komt door de inzet van iedereen die aan dit proces heeft bijgedragen. Ik reken op eenzelfde inzet in de komende jaren en verwacht daarmee als provincie Zuid-Holland met onze bibliotheken bij de top twee te blijven."

De Monitor Bibliotheekvernieuwing 2006 is te downloaden via www.bibliotheekvernieuwing.nl .

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22