Ingezonden persbericht


Persbericht: CBIP-certificaat slaat aan in Nederland

Quintica toont DWBI professionaliteit mbv onafhankelijke CBIP-certificaat

Bilthoven, 16 oktober 2006. Na het succesvol afronden van 3 pittige examens mogen 7 DWBI professionals van Quintica zich officieel Certified Business Intelligence Professional (CBIP) noemen. Het afgelopen voorjaar heeft Quintica een opleidingstraject gevolgd met haar ervaren DWBI consultants. Deze zomer is dit traject afgerond met de CBIP-examens. Iedereen heeft het examen gehaald en één professional heeft dit zelfs op het felbegeerde Mastery niveau gehaald.

Officiële erkenning
'De opleiding sprak ons bijzonder aan vanwege zijn brede professionele inhoud', aldus Laurent Koelink, mede oprichter en senior consultant bij Quintica. 'Onze consultants zijn werkzaam op end-to-end datawarehouse en business intelligence projecten en dienen dan ook alle aspecten te beheersen van data modelleren tot aan het bouwen van performance management dashboards. Bovendien geeft het certificaat ook de nodige erkenning die zij als specialist ook verdienen'.

Professionalisering van het BI-vakgebied
De CBIP examens worden aangeboden door CIBIT in samenwerking met The Data Warehousing Institute (TDWI), het toonaangevende instituut voor Business Intelligence en Data Warehousing expertise-ontwikkeling en certificering, en het onafhankelijke Institute for Certification of Computing Professionals. Sinds 2005 werken CIBIT en TDWI actief samen om de CBIP certificering de standaard in het vakgebied te laten worden.

'We wisten dat er een latente behoefte was aan een kwalitatief onafhankelijk DWBI certificaat, maar we zijn toch blij verrast hoe snel Nederland dit certificaat omarmt', aldus Marco Frijlink, directeur opleidingen van CIBIT. 'We verwachten dat Nederland al voor het eind van dit jaar 100 CBIP-gecertificeerden zal tellen. En laat het duidelijk zijn dit is niet voor iedereen weggelegd. Een CBIP-certificering staat voor een hoog kennisniveau, maar zonder praktisch inzicht en ervaring red je het ook niet. Wij geloven dat CBIP een goede bijdrage levert aan de professionalisering van het BI-vakgebied in Nederland.'

In het voorjaar van 2006 heeft IT consultant Pecoma haar eerste groep mensen CBIP-gecertificeerd en op dit moment is de tweede groep zich aan het voorbereiden. Daarnaast zijn dit najaar LogicaCMG en een grote Nederlandse bank een opleidingstraject bij CIBIT gestart die afgesloten zal worden met de CBIP-examens. LogicaCMG heeft als proef drie professionals CBIP gecertificeerd, waarna besloten is het certificeringstraject aan meer medewerkers aan te bieden.

Meer informatie
CBIP staat voor Certified Business Intelligence Professional is een testgebaseerd certificeringsprogramma binnen het BI vakgebied. Er zijn 5 specialisaties mogelijk, op twee niveau's: Practioner en Mastery. Om gecertificeerd te worden dienen drie examens succesvol te worden afgelegd. Meer informatie: http://www.cbip.nl.

TDWI is gevestigd in Seattle in de VS en biedt wereldwijd opleidingen, trainingen, certificaten en marktonderzoek aan voor managers en BI-professionals en staat aan de basis van de CBIP. Meer informatie: http://www.tdwi.org.

CBIP is ontwikkeld en wordt aangeboden in samenwerking met the Institute for Certification of Computing Professionals (ICCP), een non profit organisatie opgericht in 1973. ICCP is mede verbonden aan onder andere DAMA, IEEE en CIPS. Meer informatie: http://www.iccp.org.

Quintica is een Business Intelligence en Datawarehousing specialist en helpt grotere organisaties bij het ontwerpen en ontwikkelen van complexe B.I. omgevingen, van data integratie tot presentatie. Binnen haar BI specialisatie richt Quintica zich in het bijzonder op Service Intelligence, de toepassing van BI binnen (IT) service organisaties ten behoeve van service performance management. Quintica heeft kantoren in Nederland, Engeland en Zuid Afrika. Kijk voor meer informatie op www.quintica.nl of neem contact op met Sander Honig, Commercieel Directeur op 030-6301052.

Als onafhankelijke organisatie verzorgt CIBIT Adviseurs | Opleiders onderwijs en adviseren we over kennismanagement, informatiemanagement, ICT-architectuur, -management en systeemontwikkeling. Kijk voor meer informatie op http://www.cibit.nl of neemt contact op met Maartje Mikx 06-54635694.

------