Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 16 oktober 2006

INSPECTEUR VOOR DE GEZONDHEIDSZORG LEX VAN NES:
'DODEN DOOR ILLEGALE GENEESMIDDELEN'

HILVERSUM - Jaarlijks vallen er in Nederland doden als gevolg van het gebruik van illegale geneesmiddelen. Dat zegt inspecteur voor de gezondheidszorg, Lex van Nes. "Hoeveel slachtoffers dat weten we niet, maar dat ze er zijn dat is zeker." Van Nes doet zijn uitspraken in het AVRO Radio 1 programma 'Hagensopdemiddag'.

Lex van Nes is namens de inspectie voor de gezondheidszorg verantwoordelijk voor de aanpak van illegaal ingevoerde medicijnen. Het gaat daarbij vooral om namaak erectiepillen, anabole steroïden en cholesterolverlagers. Hoe groot het probleem van de illegale medicijnen exact is, weet niemand. Maar jaarlijks worden alleen al in Nederland honderdduizenden neppillen onderschept. De neppillen zijn een gevaar voor de volksgezondheid. Inspecteur voor de gezondheidszorg Van Nes: "Het is een soort Russische roulette."

De inspectie werkt in de strijd tegen de illegale medicijnen samen met de douane en de FIOD-ECD. Ook gedupeerde medicijnfabrikanten mengen zich in de strijd. Sommigen zijn zelfs overgegaan tot het gebruik van undercover agenten om in de criminele bendes te infiltreren.

Van verschillende kanten wordt getwijfeld of de inspectie voor de gezondheidszorg voldoende prioriteit geeft aan het tegengaan van illegale geneesmiddelen. Volgens farmaceuten zou de inspectie onderbemand zijn. Inspecteur Lex van Nes: "Ja, als ik heel eerlijk ben wel. We hebben een aantal mensen met bevoegdheden om deze zaak aan te pakken. Maar we kunnen ons niet vergelijken met de zusterorganisatie in Engeland. Die hebben 60, 70 man rondlopen. Wij doen het met een paar mensen."

Uitzending: 16 oktober 2006 om 15.30 uur op Radio 1. Tweede Kamerleden Arib (PvdA) en Schippers (VVD) zullen vanmiddag in de uitzending reageren op de reportage. Mocht u informatie gebruiken uit dit persbericht, dan bronvermelding gebruiken.
---



Ingezonden persbericht