Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Hilversum, 16 oktober 2006

NIO: ANP pleegt plagiaat

De Nederlandse Islamitische Omroep (NIO) verdenkt het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) van plagiaat. Dit naar aanleiding van een persbericht dat de NIO naar het ANP en andere informatiekanalen had gestuurd, waarin vermeldt wordt dat CNV bereid is om moslims een vrije dag te gunnen.

Op donderdag 12 oktober stuurde de NIO het persbericht uit, nadat het programma De Horizon met de vice-voorzitter van de Christelijk Nationale Vakbond (CNV) had gesproken over eventuele erkende feestdagen voor moslims in Nederland. ANP stelde afgelopen vrijdag in een telefoongesprek met de NIO dat het ANP zélf met CNV had gesproken en zij daarvoor niet het NIO-persbericht had geraadpleegd. Het Algemeen Nederlands Persbureau was niet bereid om het artikel over de kwestie te veranderen.

Opmerkelijk genoeg heeft een aantal kranten wel aandacht besteed aan de uitspraken van het CNV, met de mededeling dat deze uitspraken in het radioprogramma De Horizon zijn gedaan. Novum Nieuws, het andere Nederlandse persbureau, had wel vermeld dat bericht van de Nederlandse Islamitische Omroep kwam.

Gezien de bovengenoemde feiten, is de NIO van mening dat het ANP plagiaat heeft gepleegd, aangezien de landelijke dagbladen en het Novum nieuws al eerder met dit bericht naar buiten kwamen onder bronvermelding van de NIO.

Voor de redactie:

Meer informatie via NIO-programmamaker Mohamed Bouzia, te bereiken op kantooruren via 035-677 2727 of via 06-22788750.