Politie Limburg-Noord

Grote brand in bedrijfsverzamelgebouw

Datum: 16-10-2006
Tijd bericht: 16:52
Plaats: Weert
In een bedrijfsverzamelgebouw aan de Graafschap Hornelaan in Weert heeft maandagochtend 16 oktober een grote uitslaande brand gewoed. De brand - die rond 10.15 uur werd gemeld - ontstond in een bedrijf dat plaatmateriaal produceert. De in dat bedrijf opgeslagen productiematerialen zorgden ervoor dat al direct een enorme rookontwikkeling ontstond die tot ver in de omtrek was waar te nemen.

De politie is kort na het ontstaan van de brand de bewoners van met name de wijken Molenakker en Boshoven per geluidsinstallatie gaan oproepen ramen en deuren te sluiten. Ook de brandweerregio Zuid-Oost Brabant werd van de brand op de hoogte gebracht om daarmee te bereiken dat via de mediakanalen in dat gebied ook de bewoners van Budel en omstreken werden ingelicht. Want tot daar kwam de rook.

De brand die aanvankelijk werd gekwalificeerd als middelgroot werd als snel een 'zeer grote brand'. De brandweerkorpsen van Weert, Stramproy en Nederweert bestreden het vuur, daarbij geassisteerd door brandweercollega's van andere gemeenten uit de regio. In totaal waren ca. 80 brandweer- en 20 politiemensen op de been. Vanuit de sector Veiligheid Noord- en Midden-Limburg kwamen bij calamiteiten betrokken deskundigen ter plaatse, o.a. op geneeskundig gebied. Ook de ambtenaar gevaarlijke stoffen van de regio werd ingeschakeld voor het tijdens de brand verrichten van metingen naar gevaarlijke stoffen die zouden kunnen vrijkomen. Hij trof overigens geen verontrustende concentraties daarvan aan. Voor alle zekerheid is de Milieu Ongevallen Dienst van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gevraagd nametingen te verrichten. De uitslag daarvan is pas over enige tijd te verwachten.

Het plaatmaterialenbedrijf brandde volledig uit. De brandweer kon niet voorkomen dat ook een naastgelegen zaak in kunststof bloemen volledig ten prooi viel aan de vlammen. Het lukte de brandweer overigens wel een in de buurt gelegen loods met schoonmaakproducten voor het vuur te behoeden.

De bewoners van de nabij gelegen woonwijken kunnen intussen de ramen en deuren weer openen. Zij krijgen het advies hun woning goed te luchten.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Dat geldt ook voor het schadebedrag.