Rijksuniversiteit Groningen

Nader inzicht in leverschade door oxidatieve stress

Datum: 16 oktober 2006

Oxidatieve stress is de schadelijke blootstelling aan reactieve zuurstofverbindingen zoals waterstof peroxide, superoxide anionen en hydroxyl radicalen. Oxidatieve stress treedt op bij veel leverziekten, onder ander bij een ernstige complicatie van insuline-ongevoeligheid bij diabetes type II. Hepatocyten, de functionele levercellen, beschikken onder normale omstandigheden over voldoende bescherming tegen oxidatieve stress. Deze bescherming kan echter te kort schieten. Het gevolg hiervan kan celdood zijn als gevolg van geprogrammeerde celdood (apoptose) of passieve celdood (necrose).

Laura Conde de la Rosa beschrijft de mechanismen die betrokken zijn bij deze celdood van hepatocyten. Ze toont aan dat verschillende reactieve zuurstofverbindingen op verschillende wijzen celdood veroorzaken. Daarnaast laat ze zien dat er een delicate balans kan bestaan tussen apoptose en necrose en dat deze balans kan verschuiven door interventie. Hiermee moet rekening worden gehouden bij de ontwikkeling van interventies gericht op het remmen van één vorm van celdood.

Laura Conde de la Rosa (1976) studeerde geneeskunde te Cordoba, Spanje. Ze verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling maag- darm- en leverziekten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd gefinancierd door het Ubbo Emmius Fonds. Vanaf november 2006 werkt Conde de la Rosa als postdoc aan de Mount Sinai School of Medicine in New York, (VS). /JW

Datum en tijd

16 oktober 2006, 16.15 uur

Promovendus

mw. L. Conde de la Rosa

Proefschrift

Mechanisms of oxidative stress-induced cell death in hepatocytes: targets for protective intervention

Promotor

prof.dr. P.L.M. Jansen en prof.dr. H. Moshage

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

via Joost Wessels, Bureau Voorlichting UMCG, tel. (050) 361 4464 of (050) 361 2200, e-mail j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl