Ingezonden persbericht

Groningen, Friesland, Drenthe

De trots van het noorden

D66 wil de 'klaag en vraag' cultuur van het noorden doorbreken door een stap vooruit te zetten in de noordelijke samenwerking. Het heft in eigen handen nemen getuigt van meer zelfbewustzijn dan voortdurend in Den Haag de hand ophouden en de kruimels van de Randstad consumeren.

Lijsttrekker Alexander Pechtold van D66 zal op dinsdag 17 oktober een toespraak houden over de vorming van landsdelen op het drie provinciënpunt Groningen, Friesland en Drenthe. Daarna overhandigt hij een hamer en piketpaal met de 3 provinciewapens aan de 3 Noordelijke D66 fractievoorzitters: Piet de Vey Mestdagh, Groningen, Johan Sieswerda, Friesland en Peter Sluiter, Drenthe. Deze 3 D66 bestuurders zullen gezamenlijk op het 3 provinciënpunt deze piketpaal slaan.

De gevestigde politieke partijen durven zich geen van allen uit te spreken voor een reorganisatie van het middenbestuur. De gemeenten moeten heringedeeld worden maar de provincie-indeling lijkt wel een heilige koe. D66 wil die koe bij de hoorns vatten en stelt voor om een begin te maken met de vorming van een noordelijk landsdeel. Met minder ambtenaren en bestuurders en meer geld voor betrokkenheid van burgers en de specifieke regionale cultuur. Zo kan schaalvergroting kwaliteit opleveren waar de burgers mee gebaat zijn.

Als onderdeel van de Noordelijke regiotour aan de afzonderlijke noordelijke provincies is de finale in Een-West. Alexander Pechtold zal daar zijn visie op het middenbestuur geven en de Statenleden van Groningen, Friesland en Drenthe een hart onder de riem steken bij hun strijd voor een sterk en democratisch noordelijk bestuur.

15.30-17.30 uur Landsdeel Noord-Nederland !
15.30 uur op het 3 provinciënpunt van Groningen, Friesland en Drenthe.
15.45 uur toespraak Alexander Pechtold over Landsdeel Noord Nederland
15.55 uur de eerste paal onder het noordelijke parlement.
16.00 uur persinterviews en borrel in café/restaurant De Drie Provinciën in Een-West, Noordenveld. ( 500 meter van het drie provinciënpunt)