CDA

oktober 2006 - Nieuws -
Van Hijum: Opvoedkampen voor kansloze jongeren

Vorige week is in de Tweede Kamer gedebatteerd over de aanpak van kansarme jongeren die zonder diploma van school gaan en niet werken.

Tijdens dit debat heeft Tweede Kamerlid Eddy van Hijum gepleit voor een sluitende aanpak die ervoor zorgt dat in de komende jaren geen jongeren meer tussen de wal en het schip belanden. Van Hijum: âIn het verleden is het te vaak gebeurd dat jongeren tussen hun 18e en 23e zonder voldoende opleiding en zonder baan steeds verder op afstand kwamen te staan van de arbeidsmarkt en uiteindelijk als enig perspectief over hadden om tot hun pensioen in een uitkering te zitten. Dat kunnen we echt niet meer accepteren en dat moet dus andersâ. Daarom stelt het CDA voor om een leerwerkplicht in te voeren voor jongeren. âWat ons betreft zijn er voor jongeren maar twee smaken: of werken, of lerenâ, aldus Van Hijum.

Daarbij pleitte het kamerlid ervoor dat jongeren die echt niet willen en dus ook niet meewerken door gemeentes via zogeheten âprep-campsâ of ânieuwekansscholenâ dwingend orde en regelmaat wordt bijgebracht en ze via een scholingstraject alsnog worden klaargestoomd om wel mee te kunnen draaien op de arbeidsmarkt. Tijdens de Algemeen Politieke Beschouwingen steunde een kamermeerderheid het voorstel van CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen dat het budget van gemeentelijke projecten die dit soort âopvoedkampenâ verdubbelt. Tijdens het debat verbaasde Van Hijum zich erover dat de VVD nu niet door wil pakken om jongeren die dreigen te ontsporen bij de kraag te pakken en zo weer nieuwe kansen te bieden. Van Hijum: âHet is jammer dat de VVD wel voorstelt om de bijstand voor jongeren af te schaffen, maar er niet voor kiest om ook echt iets te doen om deze jongeren weer op het juiste pad te krijgen. Als CDA willen we er wel alles aan doen om jongeren niet te laten ontsporen en zo kansloos te laten worden op de arbeidsmarktâ.

---