Gemeente Ede

nummer 212 / Ede, 17 oktober 2006

Ede aan de slag met afkoppelen en grondwater

Ede gaat de komende jaren haar inspanningen op gebied van waterbeheer opvoeren. Er wordt meer werk gemaakt van het infilteren van hemelwater, het voorkomen van overstromingen en het vasthouden van schoon grondwater in de Edese bodem. Dit staat beschreven in het beleidsplan In de weer met neerslag en de grondwatervisie Ede grondwaterproof. Beide plannen zijn door het Edese college van burgemeester en wethouders vastgesteld. De plannen zijn uitgewerkte onderdelen uit het Waterplan Ede, dat in 2003 werd opgesteld. Het Waterplan beschrijft hoe Ede op een duurzame manier wil omgaan met hemel-, grond- en afvalwater.

Afkoppelen hemelwater
Eén van de speerpunten uit het Waterplan is hemelwater zoveel mogelijk af te koppelen van het riool. Dit betekent dat regenwater van daken, wegen en andere verhardingen niet meer via het riool naar de rioolwaterzuivering wordt afgevoerd. Het schone water zakt ter plaatse de grond in of wordt afgevoerd naar vijvers en singels. Dit voorkomt verdroging van de bodem en vermindert vervuilende overstorten van rioleringen op vijvers en singels tijdens zeer zware buien. Gemeente Ede gaat afkoppelprojecten uitvoeren in bestaande wijken. Inwoners worden uitgenodigd om hun daken en erfverharding van de riolering af te koppelen. Het eerste afkoppelproject start in 2007 in de Componistenwijk in Ede. Nu al wordt in wijken, waar de riolering wordt vervangen, zoveel mogelijk verhard oppervlak afgekoppeld. Ook bij nieuwbouwwoningen wordt afkoppelen meegenomen in de bouwplannen. Het doel van het hemelwaterbeleid is dat in 2015 20 % van het bestaande verharde oppervlak in Ede is afgekoppeld van de gemengde riolering. Dit betekent dat in 2015 één vijfde minder verhard oppervlak op het gemengde riool is aangesloten dan de situatie in 2003.
Om het afkoppelen financieel te stimuleren denkt gemeente Ede om een structureel gedifferentieerd riooltarief in te voeren of aan een eenmalige subsidieregeling. In de evaluatie van het Waterplan in 2007 wordt de afweging hiertussen gemaakt.

Grondwater
Ook de grondwatervisie is een operationele uitwerking van het Waterplan. Met de grondwatervisie streeft gemeente Ede naar een balans in haar stedelijke grondwatersystemen, waarbij enerzijds grondwateroverlast wordt voorkomen en anderzijds dat er teveel schoon grondwater wordt afgevoerd.
Ede heeft de grondwaterstand onderzocht en de wet en regelgeving met betrekking tot grondwater doorgelicht. Hieruit blijkt dat er nu weinig tot geen problemen zijn met grondwateroverlast, maar dat dat in de toekomst wel het geval kan zijn. Verandering van de grondwaterstand wordt veroorzaakt door natuurlijke processen, klimaatverandering, grondwaterwinning door bedrijven of drainage voor bouwactiviteiten. Ede gaat het aspect grondwater voortaan nog eerder bij ruimtelijke projecten betrekken. Waar mogelijk worden drainagesystemen in woonwijken anders ingericht om overmatige afvoer van diep grondwater te beperken. Ook worden locaties waar het grondwater vervuild is gesaneerd en worden de risicos op toekomstige vervuilingen onderzocht. Tot slot gaat Ede haar inwoners meer voorlichten over waterbeheer. Dit is één van de taken die een gemeente heeft volgens de binnenkort vast te stellen Integrale Waterwet. Met de waterbeleidplannen neemt Ede haar wettelijke verantwoordelijkheid op het gebied van waterbeheer.
---