Ingezonden persbericht

Op 17 oktober 2005 s als gevolg van een verkeersongeluk Robert Haex overleden in het ziekenhuis van Denpassar te Bali.

Tot op de dag van vandaag blijven de nabestaanden in het ongewissen over de repatriering van de overledene ondanks een verzoek om hulp aan het Nederlands consulaat.

Schriftelijk heeft Cindy Royen, gemeenteraadslid namens Stadsbelangen Mestreech, een ultiem beroep gedaan op minister Bot van Buitenlandse Zaken om in overleg met de Indonesische autoriteiten repatriéring te regelen.

Ter informatie is het schrijven aan de minister toegevoegd.

Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met Cindy Royen, telf.043-3632513.

Met vriendelijke groet,

John Steijns

STADSBELANGEN MESTREECH

Bijlage: schrijven aan minister Bot:

Aan de Minister van Buitenlandse Zaken
Dr. B.R. Bot
Postbus 20061
2594 AC Den Haag

Maastricht, 29 september 2006

Excellentie,

Op 17 oktober 2005 is Robert Haex als gevolg van een verkeersongeluk overleden in het Sanglah ziekenhuis in de Balinese hoofdstad Denpassar. De politie van Bali heeft een grondig onderzoek naar de doodsoorzaak op 2 augustus 2006 afgerond en het lichaam vrijgegeven, echter de directie van het Sanglah ziekenhuis geeft geen toestemming om de overledenen naar Nederland te repatriëren omdat zij eisen dat eerst de openstaande vordering moet worden voldaan..

Uit contact met de nabestaanden in Nederland is gebleken dat overledene niet was verzekerd en dat zij zelf de niet over benodigde financiële middelen beschikken cq een lening kunnen afsluiten zodat de ziekenhuisrekening kan worden betaald.

Een verzoek aan het Nederlands consulaat op Bali om hulp werd afgewezen op grond van precedentwerking. Inmiddels heeft het Nederlands consulaat de directie van het Sanglah ziekenhuis op 12 juli laten weten dat zij over het lichaam kan beschikken. In afwachting op het besluit van het Indonesische departement van Gezondheidszorg wordt de overledene voorlopig bewaard in de koelcontainer. Het nog te nemen besluit is nu bepalend voor en wanneer de overledene wordt gecremeerd in opdracht van het ziekenhuis.

Op grond van humanitaire overwegingen wil ik middels dit schrijven een ultiem beroep op u doen repatriëring te regelen in overleg met de Indonesische autoriteiten zodat de nabestaanden in Nederland zorg kunnen dragen dat overledene een laatste rustplaats krijgt, en aansluitend in overleg met de nabestaanden eventueel afspraken in Nederland te maken die recht doen aan het standpunt van het Nederlands consulaat in Bali.

Hopende op uw bereidwilligheid,

Hoogachtend,

J.M.C. Royen
Gemeenteraadslid te Maastrich

Ambyerstraat Zuid 53 6226AW Maastricht