Hoogheemraadschap van Rijnland


Noordwijk eruit te zien?
Hoe komt de versterkte kust van Noordwijk eruit te zien?

Persbericht, 9 oktober 2006

De kust bij Noordwijk is een zwakke schakel in de zeewering. Het hoogheemraadschap van Rijnland, de gemeente Noordwijk, het Rijk en de provincie Zuid-Holland stellen een plan op om de kust bij Noordwijk te versterken. In mei 2006 is besloten welk alternatief het meest geschikt is voor de kustversterking van Noordwijk. Dit alternatief, dijk in duin, is verder uitgewerkt in het ontwerp-versterkingsplan.

Inloopavond over resultaat, planning, werkzaamheden en inspraakmogelijkheden

Op dinsdag 17 oktober kunnen belangstellenden vanaf 20.00 uur in Theater De Muze in Noordwijk informatie inwinnen over het plan: het resultaat, de planning, de werkzaamheden en inspraakmogelijkheden.

Het principe van dijk in duin

Bij de variant Dijk in duin worden de duinen vijftig meter breder, in de richting van de zee. Onder de duinen, grenzend aan de boulevard, wordt een dijk gebouwd. De dijk begint ter hoogte van het Palaceplein en eindigt ter hoogte van het Vuurtorenplein. Deze dijk wordt afgedekt met duin, zodat hij niet zichtbaar is en de boulevard op een natuurlijke manier overgaat in de duinen. Tussen de Noordduinen en het Mercurehotel ligt de dijk even hoog als de huidige zeewering, elf meter boven NAP. Omdat de duinen een stevige buffer vormen tegen het water, hoeft de dijk niet hoger te zijn. Het strand ligt door de duinverbreding iets verder weg, maar blijft net zo breed als nu. Om te zorgen dat alle badgasten het strand goed kunnen bereiken, veranderen sommige strandopgangen. Er blijft genoeg ruimte voor strandtenten en paviljoens. Tijdens de inloopavond kunnen belangstellenden zien hoe de versterkte Noordwijkse kust straks wordt.

Inspraak

Van 2 oktober tot en met 13 november 2006 liggen het ontwerp-versterkingsplan, de conceptvergunningen en de projectnota ter inzage. In deze inspraakperiode kunnen belanghebbenden hun zienswijze indienen bij de provincie Zuid-Holland. Het ontwerp-versterkingsplan kan hierdoor nog veranderen.

Tot nu toe

In januari 2005 is tijdens een eerste informatiebijeenkomst het belang van kustversterking uitgelegd. Er zijn drie mogelijkheden om de kust te versterken: versterking zeewaarts, landwaarts of de huidige zeewering op dezelfde plaats versterken. De afgelopen maanden heeft het hoogheemraadschap van Rijnland met de gemeente Noordwijk, provincie Zuid-Holland en het Rijk vier kansrijke varianten onderzocht. Uit deze studie blijkt het alternatief Dijk in duin de voorkeur te hebben. Dit alternatief is verder uitgewerkt in het ontwerp-versterkingsplan.

Meer informatie

Voor meer informatie, kijk op www.kustvisiezuidholland.nl en www.rijnland.net of neem contact op met Caroline Weber, communicatieadviseur, hoogheemraadschap van Rijnland, telefoon 071-3063402 of 06-21581944 of met Eelco Kranenburg, voorlichter gemeente Noordwijk, tel. 071-3660451.