Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Invoering zorgzwaartebekosting in 2007 geleidelijk en beheerst

Persbericht, 16-10-2006

Het geld voor de zorg af laten hangen van de zwaarte van de zorg. Dat is het doel van de zorgzwaartebekostiging, die staatssecretaris Ross-Van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het jaar 2007 zorgvuldig en beheerst wil invoeren. Dat schrijft zij vandaag in de voortgangsrapportage over de zorgzwaartebekostiging naar de Tweede Kamer.

In totaal zullen er 45 pakketten van verschillende zorgzwaarte worden samengesteld voor verpleging en verzorging (10), geestelijke gezondheidszorg (7) en de gehandicaptenzorg (28). Voor mensen met extreme of bijzondere zorgzwaarte zoals ademhalingsondersteuning of de ziekte van Huntington komt een aparte extreme zorgzwaarteregeling beschikbaar.

In 2007 zijn er nog geen financiële consequenties voor de zorginstellingen. In de loop van 2007 zal duidelijk worden welke pakket bij welke patiënt hoort, welke indicatie een cliënt krijgt (vanaf april) en welk tarief daarvoor gaat gelden. Vanaf 1 januari 2008 zullen instellingen daadwerkelijk in de vorm van tarieven voor zorgzwaartepakketten voor hun patiënten worden gefinancierd.

Ross-Van Dorp kondigt aan dat zij in 2007 nog onderzoek zal laten doen naar realistische tarieven per zorgzwaartepakket voor dagbesteding. De huidige tarieven van dagbesteding voor zorg in instellingen en daarbuiten sluiten niet op elkaar aan. 'De bijzondere, innovatieve woon-zorgvormen, zoals de Thomashuizen, de ADL-woningen en de kleinschalige wooncomplexen voor ouderen blijven mogelijk', schrijft ze de Tweede Kamer.

Het zorgplan waarin zorgverlener en cliënt afspraken maken over de dagelijkse praktische zorgverlening binnen het zorgzwaartepakket wordt verplicht. Volgens Ross-Van Dorp geeft die verplichting de cliënt iets concreets om op terug te vallen als de aanbieder geen zorg levert die aansluit bij het zorgzwaartepakket en de wensen van de cliënt daarbinnen.

Het initiatief van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) om een consumentengids te ontwikkelen wordt door haar ondersteund. De gids wordt ontwikkeld door de cliëntenzorganisaties, ZN en VWS en zal per zorgzwaartepakket een toelichting geven op de inhoud van het pakket en een beschrijving van de hoofdlijnen van het zorgaanbod dat in de regel bij een dergelijk pakket hoort.