Time : 12:25:08
Date : 17 October 2006
Sender Name: CTB

Vrijwillige dienst bij de ontwikkelingssamenwerking (VDOS) - De eerste 29 jongeren staan klaar om uit te vliegen

De eerste vrijwilligers van de door minister De Decker opgerichte VDOS zijn zojuist geselecteerd door BTC, het Belgisch agentschap voor ontwikkelingssamenwerking. Zij maken zich klaar om met ingang van november deel te nemen aan een project voor gouvernementele samenwerking. Van de 405 ontvankelijke kandidaten zijn er 136 geselecteerd door middel van een eerste schriftelijke test uitgevoerd door Selor, waarvan er vervolgens 55 zijn overgebleven na de mondelinge toets. Overeenkomstig de vraag van de partnerlanden van België zijn al meteen 29 kandidaten op een post aangewezen. Zij staan nu klaar voor vertrek. Onder hen bevinden zich evenveel vrouwen als mannen waarvan een kleine meerderheid Franstalig is.

De eerste groep vrijwilligers start deze week met een opleiding van 2 weken waardoor zij goed voorbereid naar hun eindbestemming kunnen vertrekken (het gaat om 11 van de 18 partnerlanden van België: Zuid-Afrika, Ecuador, Mali, Niger, Peru, DR Congo, Rwanda, Senegal, Tanzania, Oeganda en Vietnam). Interculturele communicatie, conflictbeheer, kennis van de grote thema's van de internationale samenwerking of zelfs voorbereiding in het Instituut voor Tropische Geneeskunde van Antwerpen zijn voorbeelden van onderwerpen die op de agenda staan. Dankzij deze training zullen de jongeren bovendien hun uiteenlopende kennis kunnen uitwisselen, aangezien hun opleidingen variëren van licentiaat in communicatie, in politieke wetenschappen, in pedagogie of zelfs in Afrikaanse talen en culturen tot bio-ingenieur, doctor in de geneeskunde of industrieel ingenieur. De vrijwilligers die rechtstreeks in een samenwerkingsproject worden opgenomen waar zij zeer gevarieerde functies zullen uitoefenen zoals coproductieleider, webdesigner, sociocultureel animator of dierenarts, zullen worden begeleid door een technisch assistent en een regionaal coördinator van BTC. Gedurende hun volledige verblijf en terugkeer zullen zij door middel van hun briefwisseling en regelmatige getuigenissen bijdragen aan de voorlichting van de Belgische bevolking.

De Vrijwillige Dienst die in december 2005 werd opgericht om te voldoen aan een steeds grotere vraag van jongeren om zich toe te leggen op de ontwikkelingssamenwerking, stelt gediplomeerde jongeren in staat hun vaardigheden ten dienste te stellen van de landen van het Zuiden, waarbij zij gedurende hun verblijf voortdurend worden geschoold en begeleid. Op die manier kunnen zij een eerste beroepservaring opdoen, terwijl zij op termijn bijdragen tot een nieuwe generatie coöperanten. Jaarlijks zullen er honderd posten tot hun beschikking worden gesteld voor een minimale duur van één jaar die één of uiterlijk tweemaal kan worden verlengd.

Persconferentie en -bijeenkomst:

De pers wordt uitgenodigd voor een conferentie in aanwezigheid van minister Armand De Decker ter gelegenheid van het vertrek van de eerste vrijwilligers. Na de conferentie zal een informele bijeenkomst plaatsvinden met de jonge kandidaten en hun naaste familie.

Vrijdag 20 oktober - 15 u
Espace Jacqmotte - Hoogstraat 139, 1000 Brussel
Perskaart is verplicht
Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen bij
marie-christine.boeve@btcctb.org of telefonisch op het nummer 02/505 37 92.


-- einde van het
perscommuniqué --

OVER BTC

BTC is het Belgisch agentschap voor ontwikkelingssamenwerking. Als openbare dienstverlener steunt zij, in opdracht van de Belgische federale regering, en meer bepaald de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, de ontwikkelingslanden in hun strijd tegen armoede. Dankzij haar expertise op het terrein voert BTC ook opdrachten uit voor rekening van andere nationale en internationale organisaties die aan duurzame menselijke ontwikkeling werken.

Persdienst:
Marie-Christine Boeve
T 02 505 37 92 - 0496 57 15 05
F 02 502 98 62
E marie-christine.boeve@btcctb.org
www.btcctb.org

URL: http://www.btcctb.org