Ingezonden persbericht


"BETER BODEGRAVEN"

Bodegraven, 18 oktober 2006

betreft: verzoek quickscan haalbaarheid alternatief plan Vromade

In de afgelopen commissievergadering van Wonen & Werken in de Gemeente Bodegraven van donderdag 5 oktober jongstleden heeft het college van B&W de Gemeenteraad geïnformeerd omtrent de ontwikkelingen van de Vromade. In haar algemeenheid kon de Gemeenteraad zich niet vinden in het gepresenteerde bouwplan. Vervolgens heeft zij het college van B&W gevraagd om een procesvoorstel c.q. om alternatieven.

Dé lokale partij "Beter Bodegraven" wil graag actief meedenken. Vandaar dat ik namens mijn fractie met onderstaand alternatief kom hetgeen kan leiden tot een voldoende draagvlak onder de bevolking dat de uitvoering van dit project dient te hebben én ten goede komt aan de leefbaarheid in ons mooie dorp.

Huidige situatie
Ik constateer dat de Gemeente en haar partners op een klein stukje van Bodegraven teveel wil bouwen. Teveel omdat de Sporthoeve in dit gebied prominent aanwezig is. Bij het indertijd vastgestelde programma van eisen van het plan Vromade is aangegeven dat deze Sporthoeve voor een groot gedeelte moet blijven bestaan. Alleen de kantine zou betrokken worden in het nieuw te ontwikkelen project. Dat uitgangspunt legt volgens mij nu een te zware wissel op de mogelijkheden om het plan Vromade tot een goed einde te brengen. Om uit de impasse te komen moet deze eis losgelaten worden. Kort gezegd: "Sloop voor een groot gedeelte de Sporthoeve en bouw op de vrijkomende locatie de (zorg-)woningen".

Nieuwe situatie
Door de huidige Sporthoeve voor het grootste gedeelte te slopen wordt een nieuwe ruime bouwlocatie gecreëerd. Op die locatie kan dan ADL-woningen en levensloopbestendige en/of sociale woningbouw gerealiseerd worden. Daarnaast kan wél een zorgcentrum ontwikkeld worden en het winkelcentrum verbeterd worden. Afhankelijk van de omvang van deze nieuwe bouwlocatie kan bekeken worden of de plannen van Mozaïek of de bouw van de eengezinswoningen op het parkeerterrein doorgang moeten vinden.

Probleem
De Sporthoeve moet elders binnen Bodegraven herbouwd worden. Ik denk dat de herbouw kan plaats vinden op de locatie voorbij de Groote Wetering 1 in het verlengde van de Spanjeweg (hoek Portugalweg), waar planmatig de Groote Wetering 2 is voorzien. Deze gronden zijn meen ik al in eigendom van de Gemeente. De verplaatsing van de Sporthoeve naar de nieuwe locatie zal wel aanpassing betekenen van het Streekplan. En dat kost tijd.

Daarnaast moet voor de scholen in Broekvelden wel een kleine gymzaal (deel van de Sporthoeve) overblijven. Overweeg in dit kader meteen de (on-)mogelijkheden om in de Dronenwijk bij de realisatie van de "Brede school" toch een kleine gymzaal te betrekken.

Bovendien kost de sloop en herbouw van de Sporthoeve geld.

Tenslotte zal het personeel en de gebruiker van de Sporthoeve ook bij deze ontwikkeling betrokken moeten worden.

Tenslotte
Resultaat levert volgens mij een "win-win-"situatie op. Niet alleen behoud van groen en van de speelvelden nabij de Vromade maar ook een realisatie van een bouwontwikkeling van een minder massaal project hetgeen zowel financieel haalbaar is als voldoende draagvlak kan hebben onder de bevolking.

Ik verzoek u daarom op basis van dit alternatief een financiële doorberekening c.q. een quickscan naar de haalbaarheid te maken.

Uw reactie tegemoet ziende,

Met vriendelijke groet,

De fractie van "Beter Bodegraven"
Jaap Arens
fractievoorzitter

secretariaat:

G.J. Rodenburg Aan het college van B&W

Koninginneweg 111 van de Gemeente
2411 XM Bodegraven Raadhuisplein 1
RABO rek. : 39.88.14.325 2411 BD Bodegraven
E-mail : info@beterbodegraven.nl

jaaparens@beterbodegraven.nl

Url : www.beterbodegraven.nl


---- --