Gemeente Assen


Actueel

Boeiende en bindende raadsexcursie

Assen, 18 oktober 2006

Afstand nemen en verder kijken dan de horizon van je eigen dagelijkse blikveld werkt inspirerend. Dat hebben de raads-, college- en directieleden van onze stad de afgelopen vrijdag en zaterdag ondervonden tijdens de excursie die zij elke twee jaar maken. Dat het uitstapje in alle opzichten een succes genoemd kan worden heeft vooral te maken met de projecten die zijn bezocht. En natuurlijk met de hartelijke ontvangsten en alle nieuwe informatie en inzichten die zijn opgedaan.

In Deventer, het mooie oude Hanzestadje werd het gezelschap van 38 mensen zaterdag ontvangen in het 17e eeuwse stadhuis - waar het stadsbestuur gevestigd blijft ook als in 2010 het nieuwe stadhuis in gebruik genomen wordt. Plaatselijk wethouder B. Doornebos lichtte onder meer de achtergronden toe bij de ontwikkeling van de Vinexwijk "De Vijfhoek" en de revitalisering van het bedrijventerrein Bergweide. Beide projecten zijn door ons gezelschap per fiets uitvoerig verkend.

Van Deventer ging het zaterdag door naar "De Kaardebol" in Zutphen, een centrum voor duurzaamheid en begrijpelijk paradepaardje van gemeente en andere betrokkenen. De toelichting op wat daar allemaal gebeurt, met hulp van veel vrijwilligers en bewoners van "Zozijn", een instelling voor geestelijk gehandicapten kwam van wethouder Van Oosten. Na hem vertelden milieucoordinator Annelies Kroon, architect Willem Grotenberg en de Zutphense stadsarcheoloog Michel Groothedde elk vanuit hun eigen achtergrond hun verhaal. Vier sprekers, allen bevlogen, en tegelijk met de nodige humor wisten ze de aandacht van de eerste tot de laatste minuut vast te houden.
Een kunst op zich. Want het was voor de meesten ook "the day after". After een etentje waarbij politieke tegenstellingen niet bestonden, waarbij veel gepraat en vooral gelachen werd. Een uitmuntend voorbeeld van wat zo vaak met 'teambuilding' wordt aangeduid.