Ingezonden persbericht


Persbericht

Maandelijkse omzetgegevens direct vanuit retailsysteem naar CBS

Newway loopt voorop met optie voor Elektronische Gestandaardiseerde Statistiekuitvraag

Venlo, 18 oktober 2006 ­ Newway, een van de marktleiders op het gebied van retailsoftware in Nederland, biedt detaillisten nu de mogelijkheid om de maandelijkse omzetgegevens volledig automatisch vanuit hun Retail Management-systeem naar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) te sturen. Dit gebeurt via de Overheidstransactiepoort, een voorziening van GBO.Overheid die er voor zorgt dat de verstrekte informatie bij het CBS en - als daarvoor toestemming is gegeven door de ondernemer ­ bij het Hoofdbedrijfschap Detailhandel of het Bedrijfschap Horeca en Catering terechtkomt. Deze Elektronische Gestandaardiseerde Statistiekuitvraag (EGS) bespaart retailers veel tijd en geld en geeft ze sneller inzicht in hun prestaties. Newway loopt met deze ontwikkeling voorop.

De EGS-optie kwam tot stand in het kader van de EGS Praktijkproef, die onlangs officieel van start ging. Samen met twee andere Nederlandse softwarebedrijven ging Newway de uitdaging aan om op basis van de internationale financiële standaard XBRL de elektronische uitwisseling van informatie tussen retailers, het CBS en de bedrijfschappen mogelijk te maken. Twee business partners van Newway, Des Bouvrie Retail Consultancy en Abacus Retail, hebben de EGS-optie inmiddels bij bestaande gebruikers van BlueRetail geïmplementeerd.

"Retailers die met onze software werken, zijn met deze nieuwe optie in staat om met een druk op de knop alle door het CBS verlangde informatie voor de korte termijn omzetstatistiek te verzenden. Ze hebben daarbij de keuze om dit volledig automatisch te laten gebeuren of een controlemogelijkheid inbouwen", zegt Cees Boon, Senior Retail Consultant van Newway. "Het is niet meer nodig om iedere maand een uitgebreid formulier in te vullen, wat een hoop administratieve rompslomp scheelt. Doordat het CBS de informatie binnen een dag kan verwerken in zijn rapportage, ziet de retailer ook veel sneller hoe hij het doet binnen de branche."

De EGS praktijkproef is een initiatief van het CBS, het Hoofdbedrijfschap Detailhandel, het Bedrijfschap Horeca en Catering, de GBO.Overheid en.het ministerie van Economische Zaken. De aftrap van de EGS Praktijkproef werd vanochtend om 10:00 uur gegeven door Minister Nicolai van Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties bij "Puurr mannen" te Den Haag.

Over de Overheidstransactiepoort

De Overheidstransactiepoort ondersteunt en bevordert elektronische communicatie tussen bedrijfsleven en burgers enerzijds en overheden anderzijds. Het is hét elektronische postkantoor voor bedrijven (en burgers) die de gemeenschappelijke infrastructuur verzorgt voor onderling berichtenverkeer. Overheden en bedrijven hoeven hun gegevens slechts eenmalig aan te leveren waarna Overheidstransactiepoort zorgt voor meervoudig gebruik. Het resultaat is een administratieve lastenverlichting voor zowel het bedrijfsleven als de overheid. Informatie over de Overheidstransactiepoort is te vinden op www.overheidstransactiepoort.nl. De Overheidstransactiepoort is onderdeel van GBO.Overheid.

Over GBO.Overheid

GBO.Overheid is de gemeenschappelijke beheerorganisatie die zorg draagt voor het beheer en de verdere ontwikkeling van een aantal overheidsbrede ICT-voorzieningen. Deze voorzieningen dragen bij aan de verbetering van de elektronische dienstverlening van de overheid. GBO.Overheid levert onder meer diensten op het gebied van authenticatie (DigiD en PKIoverheid), berichtenverkeer (Overheidstransactiepoort), informatiebeveiliging (GOVCERT.NL en Waarschuwingsdienst.nl) en (open) standaarden (Forum Standaardisatie). GBO.Overheid is een projectdirectie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Over Newway
Newway is producent van BlueRetail en een van de marktleiders op het gebied van retailsoftware in Nederland. Newway houdt zich sinds de start in 1987 bezig met het ontwerp en de implementatie van gespecialiseerde software voor retailers, en ontwikkelt kennis over retail en retailprocessen. Alleen al in Nederland maken 3.500 winkelbedrijven in diverse branches gebruik van Newway-oplossingen. Ook retailorganisaties in onder andere België, Duitsland, Portugal, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Spanje behoren tot de klanten. Naar schatting werken circa 15.000 mensen op 10.000 werkstations dagelijks met software van Newway. Bij het bedrijf zijn 50 medewerkers werkzaam. Kijk voor meer informatie op www.newway.nl.