FNV

FNV Bondgenoten start acties voor werkzekerheid personeel Connexxion

Vandaag start FNV Bondgenoten met een serie acties voor werkzekerheid voor de werknemers van vervoersbedrijf Connexxion. Minister Zalm van Financiën wil het overheidsaandeel in Connexxion verkopen. FNV Bondgenoten wil dat Zalm voorwaarden aan de verkoop stelt: de kopende partij moet de banen en de arbeidsvoorwaarden van de werknemers garanderen.

De serie acties start met een kaartenactie. FNV Bondgenoten verspreidt ansichtkaarten onder zijn leden en zij kunnen op hun beurt de kaart doorsturen naar Zalm. Begin volgende maand begint de bond een onderzoek onder de werknemers van Connexxion naar wat zij eigenlijk een goede oplossing vinden voor de verkoop.

Behalve borging van werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden in het verkoopproces, wil de bond dat zijn leden een stukje van de opbrengst van de verkoop krijgen. Per slot van rekening hebben zij de onderneming aan haar waarde geholpen, aldus bestuurder Janny Koppens van FNV Bondgenoten.

Koppens vreest dat de kopende partij vrij snel waar voor zn geld wil zien en het huidige rendement onvoldoende gaat vinden. Juist daarom willen we nu al harde garanties hebben van Zalm. Een kandidaat koper kan maar beter zo vroeg mogelijk weten wat de bond eist, dan is dat in ieder geval geen verrassing meer, stelt Koppens.

Bij Connexxion werken 15.000 mensen. Bijna 40% van hen is lid van FNV Bondgenoten.
---