Gemeente Spijkenisse


Gratis goed gekleed naar sollicitatiegesprek

18 oktober 2006

Als het aan het college van B&W ligt, wordt in Spijkenisse in januari een winkel van Dress for Success geopend. In deze winkel kunnen mensen met een minimuminkomen voor een sollicitatiegesprek gratis een set representatieve kleding uitzoeken zodat ze "dressed for success" het gesprek beginnen.

Representatieve kleding is van belang bij het vinden van een baan, een eerste indruk kun je immers nooit meer overdoen. Probleem is echter dat mensen die lange tijd hebben moeten rondkomen van een minimuminkomen, niet beschikken over het geld om deze kleding te kopen. De winkel van Dress for Success biedt hiervoor een oplossing.

Wie een minimum inkomen heeft en gaat solliciteren, kan voor het gesprek één gratis kledingset uitzoeken. De sollicitant hoeft hiervoor alleen de uitnodiging voor het sollicitatiegesprek of een brief van het reïntegratiebureau mee te brengen. Wordt de sollicitant aangenomen, dan krijgt hij of zij op vertoon van de aanstellingsbrief een tweede kledingset. De kleding kan zowel nieuw als tweedehands zijn en wordt gedoneerd door particulieren, bedrijven en overige instellingen. Dress for Success houdt daarvoor inzamelingsacties.

Dress for Success is een landelijk ontwikkeld concept dat mensen met een minimuminkomen ondersteuning biedt bij het vinden en behouden van een betaalde baan. De winkel is niet alleen voor inwoners van Spijkenisse; ook inwoners uit andere gemeenten in de omgeving kunnen naar de winkel. Alle werkzaamheden in de winkel worden uitgevoerd door een team van getrainde vrijwilligers. De vrijwilligers helpen bezoekers, houden de winkel schoon en wassen en strijken de kleding. In enkele grote steden zijn al winkels van Dress for Success te vinden.

Het college gaat de gemeenteraad voorstellen voor het project een startsubsidie te geven. Daarna moet de winkel door middel van sponsoring zelfstandig verder kunnen. Woningcorporaties De Leeuw van Putten, Woonbron en Maasdelta Spijkenisse hebben een jaarlijkse bijdrage toegezegd. De bedoeling is dat de winkel in de Veerman 1 komt; deze ruimte wordt beschikbaar gesteld door woningcorporatie De Leeuw van Putten.

Het voorstel wordt op 2 november behandeld in de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid; op 15 november buigt de gemeenteraad zich over het voorstel.