Wageningen Universiteit

Cees van Rijn hoogleraar Microsysteem- en nanotechnologietoepassingen

18 okt 2006

Onderdeel: Wageningen Universiteit
Nummer: 082

Wageningen Universiteit heeft dr. C.J.M. (Cees) van Rijn benoemd tot bijzonder hoogleraar Microsysteem- en nanotechnologietoepassingen voor agro, food en gezondheid. De leerstoel is een initiatief van het Wageningen BionanoTechnology Centrum.

Microsysteem- en nanotechnologie is een onderzoeksveld dat internationaal volop in ontwikkeling is. In Wageningen is volop kennis op het gebeid van agrogrondstoffen, voeding en gezondheid. In het combineren van deze kennis met de moderne ontwikkelingen in de microsysteem- en nanotechnologie ziet Wageningen UR een unieke kans voor vernieuwing.
Prof. Van Rijn is onder meer verantwoordelijk voor onderzoek naar het maken van âenabling devicesâ, zoals micro- en nanoreactoren die het mogelijk maken om zeer gecontroleerd voedingsmiddelen samen te stellen, met als voordelen een langere houdbaarheid en een verbeterde samenstelling. Daarnaast richt zijn aandacht zich op onderzoek naar zeer selectieve en uiterst gevoelige nanowire sensoren, waarvan verwacht wordt dat deze van toenemend belang worden in de geneeskunde en levensmiddelentechnologie.

Cees van Rijn (Mijdrecht, (1956) studeerde natuurkunde van de vaste stof aan de Vrije Universiteit, promoveerde in 1986 in Leiden op kernspin relaxatiegedrag van geladen macromoleculen, was werkzaam bij Philips Eindhoven op het gebied van halfgeleidertechnologie, heeft drie small-tech bedrijven opgericht op het gebied van filtratie, emulsificatie en drug delivery, is clusterleider Microchannel technologie van het MicroNed programma, en is sinds 2003 deeltijdonderzoeker aan de afdeling Precision and MicroSystems Engineering van de TU Delft.