Partij van de Arbeid


Den Haag, 18 oktober 2006PvdA wil landelijk bel-me-niet-register


PvdA-Kamerlid Martijn van Dam dient vandaag tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Economische Zaken een wetsvoorstel in om een landelijk bel-me-niet-register in te stellen. Mensen die niet gebeld willen worden voor marktonderzoeken of commerciële aanbiedingen - de beruchte telefoontjes tijdens het eten - kunnen zich daarin laten opnemen. Bedrijven mogen mensen die in het register staan niet bellen, doen ze dat toch dan volgt een boete.


Op dit moment bestaat al een register, namelijk infofilter.nl. Dat is door de branche zelf opgezet. 10% van de belbedrijven is daar echter niet bij aangesloten. Dat zijn vaak de meest agressieve telefonische verkopers. De PvdA wil met dit wetsvoorstel zorgen dat alle bedrijven verplicht worden om het register te raadplegen. Bovendien regelt het wetsvoorstel dat mensen zich aan de telefoon kunnen laten opnemen in het register, meteen als ze door een telefonische verkoper worden gebeld. Dat verlaagt de drempel voor mensen om ongewenste telefoontjes te laten blokkeren.


De PvdA gelooft dat zwaardere regelgeving, zoals een totaalverbod dat het CDA wil, niet nodig is. Van Dam: "Het CDA moet oppassen dat ze niet teveel regels wil maken die het bedrijfsleven belemmeren. De overheid hoeft alleen te regelen dat mensen zichzelf kunnen beschermen.
Met ons voorstel kunnen mensen een soort nee-nee-sticker op hun telefoon plakken.
Bedrijven die dat overtreden krijgen een boete. Dat moet voldoende zijn."


De tekst van het wetsvoorstel voor de invoering van een landelijk bel-me-niet register kunt u terugvinden op de site: www.martijnvandam.com


Voor meer informatie Martijn van Dam: 06 - 18 30 60 17.


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 104

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl