Time : 13:30:00
Date : 18 October 2006
Sender Name: Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening

Regio Heers-Gingelom krijgt zachter water

Binnenkort stroomt bij ruim 4.000 gezinnen in de regio Heers-Gingelom zachter water uit de kraan. Eind oktober neemt de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) in het waterproductiecentrum van Heers haar eerste onthardingsinstallatie in
dienst. Die zorgt voor drinkwater met een comfortabele hardheid van 15 Franse graden: gezond kraantjeswater dat bovendien zacht omspringt met de huishoudtoestellen.

In het waterproductiecentrum van Heers pompt de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) grondwater op om er lekker en kwaliteitsvol drinkwater van te maken. Het grondwater wordt op een diepte van 40 meter onttrokken uit het krijt. Het was oorspronkelijk zacht regenwater, dat in de bodem is doorgesijpeld. Zo werd het water op een natuurlijke wijze gefilterd, maar heeft het ook de mineralen van de bodem opgenomen. Die mineralen zijn onder andere calcium, magnesium, ijzer en mangaan.

Het water dat momenteel vanuit het productiecentrum van Heers verdeeld wordt, is vrij hard (47 Franse graden). Hard water is gezond drinkwater, maar het zorgt wel voor comfortproblemen. Vooral wanneer het water verwarmd wordt, kan er kalkafzetting optreden. Warmwatertoestellen (koffiezet, waterkoker, boiler ...), kranen en douchekoppen krijgen het daardoor vaak hard te verduren. De totale hardheid (uitgedrukt in Franse graden) is de som van het calcium- en magnesiumgehalte. De VMW maakt in Heers gebruik van een milieuvriendelijke technologie op basis van een korrelreactor, die enkel de hoeveelheid calcium vermindert van 155 mg/l naar 30 mg/l. De hoeveelheid magnesium blijft ongewijzigd op 19 mg/l: dit mineraal zet niet af bij opwarmen en is goed voor de gezondheid.

Hoe werkt de installatie voor centrale deelontharding? Het water wordt onderaan de zes meter hoge korrelreactor binnengebracht. In de reactor zitten zandkorrels die door de opwaartse snelheid van het water tot wervelen worden gebracht. Door onderaan de reactor natronloog toe te voegen aan het water, neemt de zuurtegraad (pH) toe en wordt het water kalkafzettend. De kalk zet zich door kristallisatie af op de zandkorrels. Die groeien aan en zakken naar de bodem van de reactor. Wanneer de zandkorrels de grootte hebben van een luciferkop worden ze verwijderd en wordt er vers zand aan de reactor toegevoegd.
De aangegroeide korrels of pellets zijn in feite geen afvalproduct maar een grondstof. Deze pellets kunnen voor talrijke toepassingen worden gebruikt. In het geval van Heers gaan ze in eerste instantie naar de landbouw.
De totale kostprijs van de onthardingsinstallatie bedraagt 706.000 EUR.

Wie krijgt zachter water?
Alle klanten die de VMW vanuit het waterproductiecentrum van Heers bevoorraadt, krijgen binnenkort zachter water. Het gaat om Gingelom, Sint-Truiden (deelgemeenten Kerkom-bij-Sint-Truiden, Groot-Gelmen, Engelmanshoven en Gelinden) en Heers (deelgemeenten Klein-Gelmen, Mechelen-Bovelingen en Rukkelingen-Loon).

Goed voor mens en milieu
Het zachte water heeft heel wat voordelen. Hoe zachter het water, hoe minder waspoeder u hoeft te gebruiken. Het wasgoed is ook minder hard en grauw. Doordat er minder kalkafzetting optreedt, kunnen kranen en gootstenen gemakkelijker worden gereinigd en hoeven de boiler en het koffiezetapparaat minder vaak te worden ontkalkt.
Ook het milieu vaart er wel bij. In het afvalwater komen minder wasproducten, schoonmaakmiddelen en zoutlozingen van particuliere ontharders terecht. De afvalberg wordt kleiner doordat apparaten langer meegaan.

Aandachtspunten tijdens de opstartperiode
In de beginperiode kan het zachte water ervoor zorgen dat kalkdeeltjes loskomen in de leidingen van binneninstallaties. Daarom geven we onze klanten die vanuit Heers bevoorraad worden het advies om in de opstartperiode de filtertjes op hun kranen regelmatig na te kijken. Zij gaan ook best na of ze de instelling van hun afwasmachine moet aanpassen.

Wie een particuliere ontharder heeft en die wenst te behouden, dient zijn ontharder opnieuw te laten afstellen door een erkend installateur zodra de onthardingsinstallatie stabiel draait. Zoniet bestaat het risico dat de binneninstallatie wordt aangetast. Alle VMW-klanten in de betrokken regio krijgen nog een brief waarin bevestigd wordt vanaf wanneer zij water krijgen met een constante hardheid van ongeveer 15 Franse graden.

Opendeurdag op zondag 22 oktober
Op zondag 22 oktober opent de onthardingsinstallatie de deuren voor het grote publiek. U kan er doorlopend van 10 tot 17 uur zelf ontdekken hoe de VMW het drinkwater onthardt en wat de voordelen van zacht water zijn.
In zaal De Schuur (Sweetstraat 12, 3870 Rukkelingen-Loon) wordt u onthaald met workshops voor groot en klein:
Theater Pronto leert de bezoekers zeepbellen blazen met allerlei voorwerpen. Er is ook muzikale animatie en een gratis drankje voor iedereen.

Waterproductiecentrum Heers
Breedpadstraat 31 - 3870 Heers (Rukkelingen-Loon)
Voor bijkomende info kan u contact opnemen met:

Michel Vanroy, gewestelijk directeur
tel. 011 28 06 00 - gsm 0495 59 15 82
Karin Stemgée, projectingenieur
tel. 02 238 95
Kathleen De Schepper, persrelaties
tel. 02 238 96 14 - gsm 0499 58 34 80

De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) is een integraal waterbedrijf dat diensten levert binnen de hele waterketen. Via een netwerk van 30.000 kilometer leidingen bedienen we ruim 2,6 miljoen klanten in 171 Vlaamse gemeenten. Dit maakt ons tot het belangrijkste drinkwaterbedrijf in Vlaanderen.

URL: http://www.vmw.be