Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Iftar-maaltijd als bindmiddel voor bewoners in de wijken

Alle leeftijden zijn er vertegenwoordigd jong, oud, zwart, wit, nieuwe en oude Rotterdammers. Massaal komt men op iftar af, handreikingen over en weer. Dáár gaat het om!

Avondmaaltijden
Steeds meer Turkse en Marokkaanse organisaties in Rotterdam houden tijdens de Ramadan - al dan niet samen met gevestigde instellingen - grote avondmaaltijden, waar ook andere contacten welkom zijn. De deelgemeente Feijenoord volgt goed in dit spoor.

Waar?
Hand in Hand in Hillesluis organiseerde er één in t Kopblok aan de Riederlaan. Maar ook in Buurthuis Het Ravennest (Walravenstraat) vond zon gezamenlijke avondmaaltijd plaats. Én in de Anadolu Moskee, in de wijk Feijenoord. Daar schoof onder andere portefeuillehouder Robbert Baruch als gast aan. Ook deze week werd iftar gehouden, onder andere in de Oleanderbuurt, als onderdeel van de leefbaarheidscampagne.

Normen en waarden
De (islamitische) avondmaaltijd is ontdekt als bindmiddel tussen diverse culturen en bevolkingsgroepen. Tijdens het eten praat men met elkaar over wat mensen bindt en welke gezamenlijke normen en waarden er zouden moeten gelden. Dit kan tot vervolgafspraken leiden. Maar iftar blijft de traditionele maaltijd die moslims na een dag vasten nuttigen om het vasten van die dag te beëindigen. Dat even gezegd.

(foto: Iftar in t Kopblok aan de Riederlaan
Iftar in Buurthuis Het Ravennest
De uitnodiging van Vestia voor het samen aan tafel gaan in de Oleanderbuurt.)