Ingezonden persbericht


18 oktober 2006Genereuze gift voor Groninger Museum

Tot grote vreugde is het, dankzij een particuliere genereuze gift van de heer en mevrouw Maan, mede namens Emmaplein Foundation, gelukt het schilderij Sitzender Akt uit 1925 van Albert Müller aan de collectie van het Groninger Museum toe te voegen. Dit schilderij mag gezien worden als een cruciale aanvulling op de collectie van expressionistische kunst van het museum, en daarnaast als een verrijking voor de collectie Nederland. Hiermee wordt het werk van De Ploeg beter begrepen in aansluiting op het expressionisme in Duitsland en Zwitserland.

Albert Müller werd in 1897 te Bazel geboren. Hij volgde een academische opleiding in zijn geboortestad en sloot zich vervolgens aan bij de Basler Kunstverein. In 1924 brengt zijn vriend en kunstenaar Hermann Scherer hem in contact met Ernst Ludwig Kirchner. Beiden laten zich van dan af inspireren door Kirchners veelzijdige talent. Met Paul Camenisch en Werner Neuhaus richten Müller en Scherer op 31 december 1924, in de oudejaarsnacht, de groep Rot-Blau op. De groep realiseert verschillende tentoonstellingen, maar verliest haar betekenis na het vroegtijdige overlijden van beide voormannen Müller en Scherer in respectievelijk 1926 en 1927.

Het schilderij Sitzender Akt van Albert Müller is een uitnemend voorbeeld van diens werk. In stijl, kleurgebruik, de daaraan ten grondslag liggende kleuropvattingen en het gebruik van was/olieverf, zijn overeenkomsten te herkennen met schilderijen van kunstenaars als Jan Wiegers, Jan Altink en Johan Dijkstra. Over het algemeen neemt het werk van Müller en Scherer een positie in tussen het getormenteerde, nerveuze expressionisme van Kirchner uit de periode 1911-1919 en het soms rauwe, maar levensblije expressionisme van De Ploeg. Sitzender Akt, met z'n overheersende blauwen, groenen, contrasterende accenten en zwaarmoedige sfeer, is daarvan een treffend voorbeeld. Het naakt vertegenwoordigt een van de belangrijkste onderwerpen binnen het expressionisme. Tot op heden ontbrak het naakt vooralsnog geheel in de collectie van het Groninger Museum. Binnen die verzameling geeft Sitzender Akt niet alleen context aan het Groninger expressionisme, maar behoort het eveneens tot de hoogtepunten. Sitzender Akt is bovendien het eerste schilderij van Albert Müller dat deel uitmaakt van een Nederlandse museale collectie.Ingezonden persbericht