Unicef



Moldavië: ouders werken in het buitenland, kinderen blijven achter 18 oktober 2006, Rublenita - Op 18 oktober 2006 presenteerde Unicef de 'Social Monitor 2006', over de armoede onder kinderen in Zuidoost-Europa en het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Uit dit rapport blijkt dat één op de vier kinderen in deze regio nog steeds extreem arm is. Moldavië is een van de landen waarop het rapport betrekking heeft.

Zestig procent van de inwoners van het Moldavische dorpje Rublenita werkt in het buitenland. Hun kinderen, die achterblijven, ontberen daardoor ouderlijke liefde en zorg. Foto: Unicef Zestig procent van de inwoners van het Moldavische dorpje Rublenita werkt in het buitenland. Hun kinderen, die achterblijven, ontberen daardoor ouderlijke liefde en zorg. Foto: Unicef

Van de 3,6 miljoen inwoners die Moldavië telt, zijn er minstens 500.000 naar het buitenland vertrokken. Tussen de 150.000 en 270.000 kinderen moeten het daardoor zonder hun vader of moeder stellen en van ongeveer 40.000 kinderen verblijven zelfs beide ouders in het buitenland. Sommigen wonen daarom bij familie of buren en anderen leven in tehuizen.

Dromen over mama
Het dorpje Rublenita is voor een groot deel leeg. Meer dan de helft van de inwoners woont in Rusland en Italië. De moeder van de 15-jarige Maria Martin is ook vertrokken en werkt in een winkel in Moskou. Haar vader is vier jaar geleden overleden. Maria woont daarom samen met haar 7-jarige broertje Ion bij haar oma. "Ik zie mijn moeder vaak in mijn dromen," vertelt Maria, die later graag schilderes wil worden. "Ze komt dan weer terug naar huis en blijft bij me." Haar moeder stuurt geld op en verder leven Maria, Ion en hun oma van wat de moestuin opbrengt.

De moeder van Maria en Ion werkt in een winkel in Moskou. Daarom wonen ze nu bij hun oma. Foto: Unicef De moeder van Maria en Ion werkt in een winkel in Moskou. Daarom wonen ze nu bij hun oma. Foto: Unicef

Dat ouders de zorg voor hun kinderen aan anderen overlaten, is in Moldavië een nieuw fenomeen. Daarom zijn er in dit land nog geen voorzieningen voor deze kinderen getroffen. "In sommige gevallen sturen ouders geld naar huis, waarvan de kinderen kunnen leven," zegt Angelina Zaporojan-Pirgari van Unicef. "Maar het ontbreken van ouderlijke zorg en liefde kan nergens mee worden gecompenseerd en daarom hebben deze kinderen veel psychische problemen."

Mensenhandel in Moldavië Deze alleenstaande kinderen zijn kwetsbaar en makkelijk te beïnvloeden. Unicef wil voorkomen dat ze het slachtoffer worden van mensenhandelaren. "Moldavië is een van de landen geworden waar veel slachtoffers van mensenhandel vandaan komen," zegt Zaporojan-Pirgari.

Unicef werkt samen met gemeenschappen en religieuze groeperingen om kinderen te helpen die er alleen voor staan. Sociaal werkers zullen in de dorpen in Moldavië nagaan welke hulp deze kinderen nodig hebben en hen zonodig doorverwijzen. Unicef steunt ook de regering bij het verbeteren van het beleid en de sociale voorzieningen voor kinderen van ouders die in het buitenland aan het werk zijn.