Politie Midden- en West Brabant

District Breda woensdag 18 oktober

BREDA, 18 oktober 2006

Bredase veelpleger aangehouden met harddrugs

BREDA: Een 46-jarige Bredase veelpleger is dinsdagmiddag rond 15.00 uur aangehouden op de Slingerweg met harddrugs. Agenten zagen de man fietste op een zo goed als nieuwe mountainbike en lieten hem stoppen. De man haalde op verzoek van de agenten een prop papier uit zijn broeksband met zes wikkels cocaïne. Uit zijn sok kwam nog een zakje heroïne. De harddrugs zijn in beslaggenomen. Datzelfde gold voor een paspoort en een bankpasje op dat de man bij zich droeg, maar niet op zijn naam stond. De Bredanaar is in verzekering gesteld.

De politie Midden en West Brabant houdt veelplegers actief in de gaten. Een meerderjarige veelpleger is een persoon van 18 jaar of ouder, tegen wie in het gehele criminele verleden meer dan 10 processen-verbaal werden opgemaakt, waarvan ten minste 1 in het peiljaar. Deze groep criminelen wordt zwaarder bestraft en blijft eerder in voorarrest, ook voor een gering delict. Reden voor deze aanpak is dat een relatief groot deel van de criminaliteit (60 tot 65%) gepleegd wordt door naar verhouding weinig daders (10 tot 15%). Welwillende veelplegers, zij die een streep onder hun criminele verleden willen zetten, kunnen geholpen worden. Hiervoor wordt intensief samengewerkt tussen justitie, politie, reclassering, penitentiaire inrichtingen en de gemeentes.

Bredanaar (27) aangehouden op sloopterrein

BREDA: De politie heeft dinsdagavond kort na 22.00 uur een 27-jariger Bredanaar aangehouden op de Speelhuislaan. Hij was ter hoogte van de achterzijde van het NS-station daar op een perceel waar gesloopt wordt, in een container aan het rommelen. Naast hem stond een tas met ijzer. Agenten kwamen in actie na een melding van een getuige die twee onbekende mannen op het terrein zag. Die tweede verdachte is niet aangetroffen. De Bredanaar is na verhoor heengezonden; hij ontkent de diefstal en zegt dat hij alleen maar wat op het terrein rondstruinde. De politie onderzoekt de zaak.

Nieuwe aanhouding in zaak gestolen auto Terheijdenseweg

BREDA: De politie heeft woensdagochtend een 17-jarige jongen uit Breda aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de diefstal van een auto maandagmiddag bij het sportcentrum aan de Terheijdenseweg. Zoals gisteren gemeld werden maandagavond twee mannen van 18 en 19 jaar uit Breda aangehouden toen ze maandagavond kort voor 22.00 uur de auto gingen ophalen die stond geparkeerd aan de Namenstraat. De 19-jarige man is dinsdagmiddag vrijgelaten; de 18-jarige man zit nog vast. Uit onderzoek kwam de 17-jarige jongen als tweede verdachte naar boven. Hij is in verzekering gesteld.

Twee mannen aangehouden na inbraak bij school Etten-Leur

ETTEN-LEUR: De politie heeft dinsdagnacht een 19-jarige man uit Sprundel en een 23-jarige Bredanaar rond 02.30 uur aangehouden op de Beiaard op verdenking van een inbraak of poging daartoe. Een getuige hoorde glasgerinkel bij een school aan de Stijn Streuvelslaan en belde de politie. Hij zag vervolgens een auto wegrijden. Gewaarschuwde agenten konden de auto met daarin twee mannen achterhalen. In de auto werd inbrekersgereedschap gevonden; de auto en goederen zijn in beslag genomen. De twee mannen zijn in verzekering gesteld.

Winkeldievegge aangehouden

BREDA: De politie heeft woensdagmorgen rond 09.45 uur een 46-jarige Bredase aangehouden bij een tankstation aan de Teteringsedijk. De vrouw stopte in de shop daar diverse etenswaren in haar tas. De bedrijfsleider pakte haar vast en er ontstond een worsteling. Toch kon hij de vrouw vasthouden totdat gealarmeerde agenten haar overnamen. De Bredase is naar het bureau meegenomen en in verzekering gesteld.

Snelheidscontroles in Prinsenbeek, Etten-Leur en Breda

PRINSENBEEK: Bij een snelheidscontrole dinsdag in Prinsenbeek zijn 140 van de 804 passanten op de bon geslingerd. De radarpost stond opgesteld op de Schutsestraat waar 50 km/uur als maximumsnelheid geldt. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 81 km/uur.

ETTEN-LEUR: Aan de Rijsdijk zijn woensdagmorgen 11 bekeuringen uitgeschreven op een totaal van 263 gecontroleerde passanten. Lokaal is 50 km/uur toegestaan; 85 km/uur bleek de hoogst gemeten snelheid.

BREDA: Bij een controle woensdagmiddag op de Fellenoordstraat zijn 1986 passanten gecontroleerd waarvan er 98 harder reden dan de toegestane 50 km/uur. De highscore hier was 87 km/uur.

De snelheidscontroles in het district Breda vinden plaats op locaties waar doorgaans de maximale snelheid (fors) wordt overschreden. Harder rijden dan de toegestane snelheid levert gevaarlijke situaties op in het verkeer en maakt ook anno 2006 nog onnodig veel slachtoffers. Vandaar dat de politie met deze controles automobilisten en andere weggebruikers wil wijzen op de risicos van een te hoge snelheid.

Auteur: Andre van den Hul