Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

El Niño komt er weer aan
18 oktober 2006 - De zeewatertemperatuur langs de evenaar in de Stille Oceaan is over een groot oppervlakte 1 graad warmer dan normaal, lokaal zelfs 2.5 graden warmer. Dit is vergelijkbaar met de zwakke El Niño van 2004/2005, maar minder dan die van 2002/2003 en 1997/1978. Afwijking van de zeewatertemperatuur ten opzichte van normaal Zeewatertemperatuur
Dankzij El Niño wordt de droge tijd in het zuiden en oosten van Indonesië nog droger dan normaal regen in de droge tijd en begint de regentijd wat later. In Jakarta en Makassar is het de afgelopen maanden inderdaad heel droog geweest en zijn de regens nog niet begonnen. Langs de evenaar in de westelijke Stille Oceaan valt juist meer regen.

Verder weg in noordelijk Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten valt in een El Niño situatie gemiddeld meer regen. Dat geldt ook voor Zuid-Brazilië en Uruguay. Langs de noordkust van Zuid-Amerika blijft het normaal droger, maar dat wordt dit jaar tegengewerkt door het warmere water van de Caribische Zee, zodat op de Antillen het effect de komende maanden waarschijnlijk klein zal zijn.

In Zuid-China en op Sri Lanka valt bij een El Niño in deze tijd van het jaar gemiddeld meer regen dan normaal. De korte regentijd (oktober-november) in Oost-Afrika is vaak sterker, terwijl er in het oosten van Zuid-Afrika meer kans op droogte is. Ook Oost-Australië blijft meestal iets droger.

De ontwikkeling van El Niño en de standaardeffecten daar van op het weer in deze tijd van het jaar zijn te vinden onder "verder lezen- seizoensverwachtingen.

Eerste uitgave: 18-10-06