FNV

FNV-voorzitter Jongerius in China

Ruim 1,3 miljard Chinezen en niet één vrije vakbond. FNV-voorzitter Agnes Jongerius brengt deze week een bezoek aan China. Volgens FNV e-Magazine zijn de eerste werkbezoeken positief.

Een delegatie van FNV Bondgenoten en de vakcentrale is sinds zondag op bezoek bij Nederlandse bedrijven in China. De FNV brengt het bezoek in het kader van de FNV Company Monitor. Het monitor-team onderzoekt hoe Nederlandse multinationals in ontwikkelingslanden met een snelle economische groei zich gedragen.

Ook Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV, reist mee. Jongerius: "Iedereen zegt dat het gebeurt in China, ik wil zelf wel eens zien wat daar mee wordt bedoeld." De delegatie bezocht eerst Hong Kong, waar veel partnerorganisaties van de FNV zijn gevestigd. Deze organisaties steunen Chinese werknemers door bijvoorbeeld radioprogramma's voor hen uit te zenden.

Gastvrij onthaal

De situatie in China is volgens de partners niet rooskleurig. Dat komt doordat het in China niet mogelijk is om zo maar over collectieve arbeidsvoorwaarden te onderhandelen. Vrije vakbonden zijn in China immers niet toegestaan. De Chinese overheid staat alleen de officiële staatsvakbond ACFTU toe.

De delegatie bezocht de vestiging van Akzo Nobel in Dongguan om zelf te zien hoe het er toegaat. Ellen Louwen, kaderlid bij Organon: "We werden gastvrij ontvangen en de manager was erg open. In de fabriek mochten we gewoon met de werknemers praten. Dat hadden we niet verwacht. De werknemers die we hebben gesproken, wilden ook wel met ons praten maar lieten niet het achterste van hun tong zien."

Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten: "Akzo Nobel staat niet afwijzend ten opzichte van de officiële Chinese bond ACFTU. Maar de directie is tegelijkertijd zeer afwachtend als het gaat om collectief overleg met werknemers. Ik zou een meer actieve opstelling op zijn plaats vinden."

De delegatie komt begin volgende week terug.

18 oktober 2006