Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (18/10)

OOSTERHOUT NB, 18 oktober 2006

Politie arresteert veroorzaker verkeersongeval

GILZE: De politie behandelde dinsdagavond 17 oktober om 23.45 uur een verkeersongeval op de Nerhoven in Gilze. Daar was een personenauto eerst tegen een geparkeerde auto gebotst en verderop tegen een lantaarnpaal tot stilstand gekomen. De beide inzittenden van het voertuig hadden het hazenpad gekozen.
De eigenaar van de auto werd korte tijd later (rond 01.00 uur) door de politie aangehouden. Getuigen hadden hem achter het stuur zien zitten ten tijde van het ongeval en hem nog een aantal keren terug zien komen naar de plaats van het ongeval.
De man in kwestie ontkent dat hij de veroorzaker van het ongeval was en claimt dat zijn auto gestolen was. In zijn verhaal bleken een aantal zaken niet te kloppen. De man had geen rijbewijs en er was alcohol in het spel te zijn. Om die redenen werd de man gearresteerd. Hij moest mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 680 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op. De verdachte is om 02.30 uur, na verhoor, weer in vrijheid gesteld.

Exhibitionisten opgepakt

KAATSHEUVEL: De politie arresteerde twee mannen op verdenking van openbare schennis der eerbaarheid. Het duo liet op de Europalaan de broek zakken en toonden hun ontblote billen aan willekeurige voorbijgangers. Een vrouw deed bij de politie aangifte van dit feit, vooral om dat haar jonge kinderen getuige van het voorval waren geweest. De politie maakte proces-verbaal op tegen het tweetal. Het gaat om een om een 19-jarige man uit Nuenen en een 22-jarige man uit Helmond. Het voorval gebeurde op dinsdagmiddag 17 oktober omstreeks 17.00 uur.

Aangiften van inbraken in vrachtautos

KAATSHEUVEL: In de nacht van dinsdag 17 oktober op woensdag 18 oktober zijn er vijf vrachtautos open gebroken op een bedrijfsterrein op de Amerikastraat. Het bedrijfsterrein is omheind met een hekwerk. Uit de vrachtwagens verdwenen o.a. mobiele telefoons, autoradios en navigatiesystemen. De politie nam de aangiften op en stelt een onderzoek in.

Agenten nemen rijbewijs in van beschonken beginnen bestuurder

WAALWIJK: In de nacht van dinsdag 17 oktober op woensdag 18 oktober controleerde de politie op de bestuurder van een personenauto. Dat gebeurde rond 03.30 uur op de Midden-Brabant weg. De 23-jarige man uit Genderen had alcohol gedronken en moest mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 525 ug/l, terwijl voor hem als beginnend bestuurder de wettelijke grens op 88 ug/l ligt. Uiteraard is het rijbewijs van deze verdachte ingevorderd en maakten de agenten proces-verbaal tegen hem op. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van zeven uren opgelegd. Verder heeft de politie een verzoek gedaan aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen om te onderzoeken of de verdachte nog wel beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid, om motorrijtuigen te besturen.

De wetgeving voor beginnende bestuurders is tegenwoordig strenger dan voor ervaren verkeersdeelnemers. Voor de beginners ligt de grens op 88 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht (=ug/l); voor ervaren bestuurders is dit 220 ug/l. Een beginnende bestuurder is iemand die ná 29 maart 2002 het rijbewijs heeft gehaald. De eerste vijf jaar geldt voor hen de lagere limiet. Dit percentage geldt ook voor alle brom- en snorfietsers tot 24 jaar. Doel van de regels is om de combinatie van drinken en rijden tegen te gaan. De strengere regels gelden voor jongere en minder ervaren bestuurders, omdat juist die groep een hogere kans heeft op een ongeluk of het veroorzaken daarvan.

Auteur: Jeroen Steenmeijer