GroenLinks

Het is ondenkbaar dat Kabinet niet terugkijkt op Schipholbrand

18 oktober 2006

GroenLinks-leider Femke Halsema vindt het ,,ondenkbaar'' dat het kabinet in zijn brief over de Schipholbrand niet terugkijkt, maar alleen vooruitblikt. ,,Je kunt je toch niet voorstellen dat destijds bij het Srebrenica-drama was gezegd: we kijken niet meer naar wat er gebeurd is en praten alleen over hoe we dit voortaan kunnen vermijden?'', aldus Halsema woensdag. Ze spreekt over een dreigend ,,verantwoordelijkheidsgat''.

Halsema vindt verder dat in het Kamerdebat dinsdag en woensdag niet alleen de bewindslieden Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Pieter Winsemius (VROM) verantwoording moeten afleggen, maar ook minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken). Zij zei na de Schipholramp onder meer dat de hulpverleners ,,adequaat'' hadden gehandeld, bovendien heeft zij steken laten vallen bij de nazorg van de slachtoffers en de Kamer daarover onvolledig of mogelijk zelfs onjuist geïnformeerd.

Een rookverbod in cellen, zoals de VVD oppert, vindt Halsema bespreekbaar. Daar moet dan wel tegenover staan dat gevangenen vaker gelucht worden, zodat ze dan desgewenst kunnen roken.