TROS

Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 18-10-2006

Televisie
Eenvandaag
Uitzending woensdag 18 oktober
Nederland 1-18.20 uur

"Nederland moet situatie kinderen in detentiecentra herzien"

De veroordeling van België door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft volgens oud-hoogleraar migratierecht aan de UvA Jessurun d'Oliveira gevolgen voor Nederland. "Nederland moet zich voegen naar die uitspraak."

Vorige week veroordeelde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) de Belgische staat voor het opsluiten en uitzetten van het vijfjarige Kongolese meisje Tabitha. Haar recht op menselijke behandeling, recht op vrijheid en recht op respect werden geschonden, aldus het Hof.

Het Chinese jongetje Hui werd afgelopen weekend vrijgelaten, maar in Nederland zitten nog zeker twaalf andere kinderen vast in detentiecentra.

"Uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens moeten worden nageleefd," stelt d'Oliveira woensdagavond in het actualiteitenprogramma EENVANDAAG. "De Nederlandse overheid zou de situatie van de kinderen in Nederlandse detentiecentra moeten vergelijken met de zaak die door het Europese Hof is beslist en kijken of er niet wat gebeuren moet."

"Zeker als het gaat om kleine kinderen die leerplichtig zijn en die contact nodig hebben met leeftijdsgenoten en hun familie zouden er in Nederland consequenties aan moeten worden verbonden." .

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl
TROS