Rijksuniversiteit Groningen
Persbericht
Nummer: 108

Datum: 13 oktober 2006

Nationale Wetenweek

Spannend herfstvakantie-weekend bij de RUG

Van 18 t/m 25 oktober 2006 is er in de Nationale Wetenweek volop aandacht voor wetenschap en techniek. Traditiegetrouw doet de Rijksuniversiteit Groningen mee aan de Open Dag op zondag 22 oktober. Het Sterrenkundig Instituut Kapteyn, het Kernfysisch Versneller Instituut en het Universiteitsmuseum zijn open voor publiek, allen vanaf 12.00 uur. Het meetstation Lutjewad van het Centrum voor Isotopenonderzoek in Hornhuizen is zowel zaterdag 21 als zondag 22 oktober open voor publiek, beide dagen van 12.00 tot 18.00 uur.

Kapteyn Instituut

Het sterrenkundig instituut Kapteyn neemt de bezoeker mee op een denkbeeldige reis door het Heelal. Hoe komt een ster aan zijn energie? Sterren als nucleaire reactoren, zwarte gaten als de motoren voor mysterieuze explosieve verschijnselen in de kernen van melkwegstelsels, flitsen van gammastralen als baken van de meest energieke explosies in onze kosmos, de expansie van het heelal zelf, en de duistere rol van zijn donkere meesters, donkere materie en donkere energie. Er is extra aandacht voor de Nobelprijs natuurkunde 2006.

Kernfysisch Versneller Instituut

Het instituut doet toonaangevend internationaal onderzoek aan de kleinste deeltjes uit onze natuur. Daarvoor zijn indrukwekkende en technisch geavanceerde installaties nodig waarbij energie een grote rol speelt. Met de deeltjesversneller AGOR worden grote hoeveelheden energie overgebracht aan elementaire deeltjes zoals waterstofkernen waardoor ze een snelheid van wel 500 miljoen km/h kunnen bereiken. Er zijn demonstraties en de bezoeker kan zelf proefjes doen. Natuurlijk is er veel aandacht voor de kinderen. Ook zijn er lezingen om 14.00 en 15.30 uur.

Lutjewad

Het meetstation is onderdeel van een groot Europees netwerk voor het meten van de broeikasgassen. Er is een doorlopend programma met lezingen, en deskundigen van het meetstation proberen al uw vragen te beantwoorden. De wetenschapstruck van de RUG is ook aanwezig in Lutjewad en herbergt een tentoonstelling over de Aarde. Alleen bij helder weer is er 's avonds gelegenheid tot sterrenkijken.

Universiteitsmuseum

Gebruik je energie bij de speurtocht door het Universiteitsmuseum! Ontdek hoeveel energie je nodig hebt om jezelf op de proef te stellen en win een prijs met de museumpuzzel.

Week van de Aarde

De RUG wetenschapstruck Discovery bezoekt in het kader van de Wetenweek verschillende bibliotheken in de provincie Groningen: 20 oktober in Hoogezand, 24 oktober in Ter Apel, 25 oktober in Winsum en 26 oktober in Finsterwolde. De tentoonstelling over de Aarde is een initiatief van de NAM, RUG en TNO.

Noot voor pers

Nadere informatie: Theo Jurriens tel. 06 53 81 69 59

Redactie: afdeling Communicatie RUG

Postbus 72, 9700 AB Groningen

Tel. 050-363 4444

E-mail: communicatie@rug.nl