Ingezonden persbericht


Persbericht 5 oktober 2006

Kom in de WetenWeek naar De Cruquius!

Museum De Cruquius organiseert dit jaar in samenwerking met Stichting Meerwaarde tal van activiteiten tijdens de nationale WetenWeek. Deze week duurt van woensdag 18 t/m woensdag 25 oktober. Musea, bedrijven, instellingen en onderzoeksorganisaties in Nederland openen dan hun deuren en laten het publiek kennismaken met wetenschap en techniek. Het thema van dit jaar is: "Gebruik je energie". Iets wat Nicolaus Cruquius, naar wie het stoomgemaal De Cruquius is vernoemd, zeker deed. Museum De Cruquius heeft tot 1 november een tentoonstelling over het leven en werk van deze eigenaardige man. In de WetenWeek kan je meedoen aan tal van activiteiten rondom het werk van Cruquius.

Museumtuin is weertuin
Cruquius is als eerste begonnen met het bijhouden van een meteorologische meetreeks. Op 19 december 1705 begon hij driemaal daags met het aflezingen van temperatuur, luchtdruk, vocht en neerslag. Daarbij maakte hij gebruik van primitieve instrumenten. Tijdens de WetenWeek is de museumtuin van Museum De Cruquius omgebouwd tot een heuse weertuin! Je kunt zelf, onder deskundige begeleiding, metingen doen aan het weer. Op die manier krijgt Museum De Cruquius een eigen meetreeks van het weer tijdens de WetenWeek! Van woensdag 18 t/m woensdag 25 oktober van 10.00 tot 17.00 uur, in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur.

Maak je eigen weerstation
Cruquius zijn leven stond geheel in het teken van 'meten is weten'. Dankzij hem hebben we als enige ter wereld een ononderbroken meteorologische meetreeks van wel drie eeuwen! Bij 'Maak je eigen weerstation' kan je van simpele dingen een instrument maken waarmee je het weer kunt meten; zoals een barometer of een regenmeter. Zaterdag 21 en zondag 22 oktober tussen 12.00 tot 16.00 uur

De Cruquius-strip
Tijdens de WetenWeek krijg je een poster met een strip over het leven en werk van Cruquius.

Stoompracticum
Ook tijdens deze WetenWeek kan je aanschuiven aan het stoompracticum. Ontdek de kracht van stoom in het grootste stoomgemaal van de wereld! Met water en vuur maak je stoom. Experimenteer met een modelstoommachine en zet diverse werktuigjes aan het werk. Maar let wel goed op dat de ketel niet droog komt te staan en dat het vuur niet uit gaat! Zaterdag 21 en zondag 22 oktober tussen 12.00 tot 16.00 uur

Informatie
De WetenWeek is echt een evenement voor jongeren. Daarom geven we voor hen ook een korting van 25% op de normale toegangsprijzen: jongeren en kinderen (v.a. 6 jaar) betalen dan E 1,50. Voor deelname aan het practicum 'Maak je eigen weerstation' en het 'Stoompracticum' in het weekend van 21 en 22 oktober geldt een toeslag van E 1,00. Het museum is open van 10.00 tot 17.00 uur, in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie kijk op www.museumdecruquius.nl of neem contact op met Janneke Oldenbeuving, educator bij Museum De Cruquius: tel. 023 5285704. Museum De Cruquius, Cruquiusdijk 27, 2142 ER, CRUQUIUS.


---- --