Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Avond rondom De herfst van Zorro de nieuwe poëziebundel van Al Galidi - 18 okt - Perdu, Amsterdam

Met o.a. voordrachten van Al Galidi, Mowaffk Al-Sawad, Thomas Möhlmann en Anneke Claus

Hé regen,
waarom val je hier?
Ben je blind, egoïstisch, ben je gek?
Waarom open je hier paraplu's
als je daar bloemen kan openen?

Op 18 oktober vindt er een avond plaats rondom de nieuwe bundel De herfst van Zorro van de schrijver, columnist en dichter Al Galidi. Al Galidi woont sinds 1998 in Nederland, publiceerde vijf boeken en is bekroond met de El Hizjra-Literatuurprijs 2002 en de Phenix-essayprijs 2002. Zijn tweede bundel De fiets, de vrouw en de liefde werd genomineerd voor de J.C. Bloemprijs.

De herfst van Zorro is een sprankelende, lichtvoetige poëziebundel over het uur der waarheid. Een bundel waarin de oude Zorro zijn masker weggooit en gedichten begint te schrijven. Hij dicht over oude en nieuwe liefdes, over verlangen, oorlog en strijd. Hij luistert naar zaken waar anderen hun neus voor ophalen, zoals de zwart-wittelevisie in een schuur. 'De tuin die door mij reist, trekt haar schaduw aan. Ik ben een begraafplaats voor kleuren.' Alleen het schrijven van een gedicht over de zon blijft hij eindeloos uitstellen. In de herfst van zijn bestaan is Zorro een filosoof, wie niets anders rest dan zijn gedachten op papier te zetten.

Onderaan dit bericht vindt u een korte biografie van Al Galidi, waarin u onder andere het volgende kunt lezen: 'Mijn sterke punt is dat ik niet in het woord en wat ik schrijf geloof. Mijn zwakke punt is dat ik alleen schrijf als ik niets te doen heb. Wat dat betreft geluk dat ik als asielzoeker niet mag werken, reizen of denken. Nu heb ik al meer dan acht jaar pauze en daarvoor ben ik de IND en het Ministerie van Justitie heel erg dankbaar. Ik eet graag kip en lamsvlees en heel veel fruit. Twee dingen zal ik nooit doen: haring eten en Nederlander worden', aldus Al Galidi.

Op deze avond, die gepresenteerd zal worden door dichter Tsead Bruinja, zijn er een aantal korte voordrachten door dichters die Al Galidi kent, zoals Mowaffk Al-Sawad, Anneke Claus, Thomas Möhlmann en Ali Al-Bazzaz, maar Al Galidi zal ook nieuwe dichters horen. Op zijn verzoek heeft Tsead Bruinja dichters uitgenodigd waar Al Galidi kennis mee kan maken. Het gaat hier om Joost Baars, Anna Arov, Hélène Gelèns en Annemieke Gerrist.

Meer informatie: http://www.meulenhoff.nl/ & http://www.algalidi.com/

Locatie: Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam
Aanvang: 20.30 uur
Toegang: gratis (reserveren gewenst!)
Reserveren: Tel: 020 4220542
Email: perdu@perdu.nl
Internet: http://www.perdu.nl/

----------

Korte biografie Al Galidi

Al Galidi woont sinds 1998 in Nederland. Inmiddels heeft hij een plaats verworven in de Nederlandse literaire wereld als dichter, schrijver en columnist met drie gedichtenbundels, twee romans en drie boeken met gebundelde columns op zijn naam. Hij geeft lezingen door het hele land en heeft op meerdere festivals het publiek op zijn hand gezet.

Al Galidi is geboren in het Zuiden van Irak. Hij en zijn tien broers en zussen hebben allemaal 1 juli als verjaardag, net als zijn vader en zijn moeder. Dus een groot feest. Toen hij klein was, wilde hij graag viool spelen. Zijn vader kocht een goede viool, maar er was geen leraar in het dorpje waar hij opgroeide. Dag na dag ontdekte hij dat hij viool kon spelen met woorden. Hij begon gedichten te schrijven toen hij zes of acht jaar was en studeerde vele jaren later in Arbil af als bouwkundig ingenieur.

'Mijn sterke punt is dat ik niet in het woord en wat ik schrijf geloof. Mijn zwakke punt is dat ik alleen schrijf als ik niets te doen heb. Wat dat betreft geluk dat ik als asielzoeker niet mag werken, reizen of denken. Nu heb ik al meer dan acht jaar pauze en daarvoor ben ik de IND en het Ministerie van Justitie heel erg dankbaar. Ik eet graag kip en lamsvlees en heel veel fruit. Twee dingen zal ik nooit doen: haring eten en Nederlander worden', aldus Al Galidi.

De pers over Al Galidi

'Een grote verrassing, een heel bijzonder talent. Met Al Galidi gaan we nog veel beleven.' (Geert Mak)

'Het is een weergaloos, nu en dan zelfs humoristisch boek waarin de schrijver werkelijkheid en fantasie op onnavolgbare wijze mengt.' (Brabants Dagblad, 16 november 2004)

'Het kan nooit kwaad eens in de spiegel te kijken. Zeker niet in zo'n aantrekkelijke die Al Galidi ons hier voorhoudt.' (De Gelderlander)

'De ontdekking van de avond was Al Galidi. Deze uit Nederland uitgeprocedeerde Iraakse dichter had niet alleen bijzonder geestige gedichten bij, waaronder Boer, maar ook zijn recentste boek. Met zijn verzen, columns, voordracht en humor kreeg hij het publiek moeiteloos op zijn hand.' (De Morgen)