Ingezonden persbericht---


PERSBERICHT

Woensdag 18 oktober 2006

Jonge kunstenaars zien volop kansen in bedrijfsleven via Art Partner

Art Initiatives organiseert stimulerende ontmoeting tussen kunstenaars en experts uit het bedrijfsleven

Jonge kunstenaars en kopstukken uit het bedrijfsleven ontmoetten elkaar gisteravond tijdens de eerste `expertmeeting' van de Stichting Art Initiatives. De ontmoeting die plaatsvond in Amsterdam, stond in het teken van het programma Art Partner en leidde tot een intensieve ideeënuitwisseling. Art Partner koppelt kunstenaars en bedrijven aan elkaar om wederzijdse samenwerking, kennisuitwisseling en ondernemend kunstenaarschap te stimuleren.

Intensieve ideeënuitwisseling
De eerste expertmeeting van Art Partner heeft geleid tot een intensieve ideeënuitwisseling tussen kunstenaars en bedrijven. Dit was ook de opzet van de ontmoeting. Sandra Boer, directeur van de Stichting Art Initiatives: "De expertmeeting is een ontmoeting waarbij zowel kunstenaars als experts uit het bedrijfsleven zich actief over specifieke vraagstukken buigen. Zo brengen we ideeën uit de kunst en uit het bedrijfsleven bij elkaar. De bedoeling is dat we die kennis ook echt benutten en daarmee het programma van Art Partner verbeteren." De organisatie benut dit eerste `pilot'-jaar om snel te professionaliseren.

Jan Post, voorzitter van de Kamer van Koophandel Amsterdam: "Art Partner biedt kunstenaars door de samenwerking met een bedrijf een nieuw kanaal naast (project)subsidies en galerieën. Een extra mogelijkheid om werk tentoon te stellen, opdrachten te verwerven en een nieuw netwerken aan te boren."

Alexander Ribbink (directeur TomTom) ziet nog meer kansen in de samenwerking tussen kunstenaars en bedrijven. Ribbink: "Kunst moet gewoon worden. Breng kunst bijvoorbeeld naar jongeren door kunstenaars te koppelen aan school." "Een bedrijf kan ook als financier en intermediair daarin optreden", aldus Albert Ploeger van Houthoff Buruma.

Het bedrijf als inspiratiebron
Kunstenaar Machteld Aardse vertelt over haar ervaringen bij advocatenkantoor Van Doorne: "Bij Van Doorne Advocaten zag ik heel veel gebouw en weinig mensen." Machteld bedacht een soort `portret-estafette', waarbij zij medewerkers portretteert. De geportretteerde kiest zelf de collega uit die als volgende aan de beurt is en vertelt ook waarom. Aardse: "Mensen vertellen daarmee wat ze van elkaar vinden, dat gaat over emoties. Daarmee zorg je voor een nieuw contact tussen de medewerkers. Het resultaat zal met verschillende lichtprojecties in de centrale hal zichtbaar worden. Voor werknemers, maar ook voor klanten en andere bezoekers."

Kunstenaar Emile Miedema ontmoet vanavond voor het eerst Arjen Breedveld van DRB Executive Search. Het bureau heeft aangegeven met Miedema een Art Partnership aan te willen gaan voor de komende twee jaar. Tijdens de expertmeeting blijkt dat bedrijven open staan voor het werk van deze jonge kunstenaars. Ze laten zich graag verrassen. Als voorwaarde daarvoor wordt wel gesteld dat ze vertrouwen hebben in de kwaliteit en gedrevenheid van deze kunstenaars. De jonge kunstenaars zijn dan ook niet bang dat ze in hun artistieke vrijheid beperkt zullen worden. Emile Miedema: "Ik vind het juist heel spannend, ik ben heel benieuwd wat de samenwerking gaat opleveren."

Achtergrondinformatie
Achtergrondinformatie
Tussen mei en oktober zijn twaalf matches tussen bedrijven en kunstenaars tot stand gebracht. Binnen drie jaar wil de stichting 80 kunstenaars en bedrijven matchen. Met deze ambitie wordt in een paar jaar tijd ruim één miljoen euro in jonge kunstenaars en in cultureel ondernemerschap geïnvesteerd.


---

Gerealiseerde matches
Van Doorne Advocaten, Notarissen en Fiscalisten met Machteld Aardse (1972); KPMG met Annemiek Vera (1981);
Krans & Van Hilten Advocaten met Esmé Valk (1977); Boer & Croon Corporate Strategy met Marleen Sleeuwits (1980); Plexus Medical Group met Amandine Meunier (1977);
Watson Wyatt met Daan Spruijt (1980)
DRB Executive Search met Emile Miedema (1980)

Halder Invest, Korn/Ferry, Blauwhoed, De Nederlandsche Bank en TomTom starten naar verwachting voor eind oktober met Art Partner.

Over Stichting Art Initiatives
Stichting Art Initiatives ontwikkelt initiatieven op het snijvlak van beeldende kunst en samenleving, met als doel ondernemend kunstenaarschap onder jonge talentvolle beeldend kunstenaars te stimuleren. Een goede balans tussen de zakelijke en artistieke ontwikkeling van de kunstenaar is daarbij altijd een voorwaarde.

Gerealiseerd initiatief: Art-for-SAIL (17-28 augustus 2005) ­ www.artforsail.nl Nieuwste initiatief: Art Partner: investeren in ondernemend kunstenaarschap Opgericht door Sandra Boer in 2005. Zij is tevens directeur/oprichter van house-of-initiatives

Voor meer informatie
Voor meer informatie
Sandra Boer, directeur
E: sandra@art-initiatives.nl
M: 06 55196542

Stichting Art Initiatives
KNSM laan 781
1019 LJ Amsterdam

www.art-initiatives.nl


---


---- --