Ingezonden persbericht


Agenda lezingen 'Schrijver als Lezer' 18 oktober en 25 oktober 2006

De Schrijver als lezer: vooraanstaande Nederlandse schrijvers van nu over hun favoriete auteur uit de wereldliteratuur van de twintigste eeuw - op woensdagavond om 20.00 in de senaatszaal van het Academiegebouw op het Domplein - toegang gratis

Fouad Laroui over Jean-Paul Sartre - woensdagavond 18 oktober Zijn we Jean-Paul Sartre terecht vergeten? Is hij vervaagd tot een herinnering aan de middelbare school - een naam voor uittreksels of samenvattingen? Moeten we hem toch gaan herlezen? Op die vraag krijgen we vanavond antwoord van de Frans/Marokkaans/Nederlandse auteur Fouad Laroui, die, naast gedichten en essays, bij uitgeverij Van Oorschot een aantal prachtige romans en novellen publiceerde. Fouad Laroui, in 1960 geboren in Marokko, werd in Parijs opgeleid tot ingenieur en econometrist. Hij woont sinds 1998 in Nederland. Zijn romans zijn zowel in Nederland als in Frankrijk bekroond met diverse prijzen. Zijn meest recente roman, Het tragische einde van Philomène Tralala, gaat over de kleurrijke omzwervingen van een jonge Marokkaanse schrijfster in Parijs.

Joost Zwagerman over Philip Roth & John Updike - woensdag 25 oktober Joost Zwagerman heeft zijn grote passie voor de Amerikaanse literatuur nooit onder stoelen of banken gestoken. Vanavond spreekt hij over twee van zijn ultieme helden, twee grand old men van de Amerikaanse literatuur. Hij concentreert zich op de 'American trilogy' van Philip Roth en de 'rabbit' reeks van John Updike. Recentelijk verschenen van Joost Zwagerman zijn magnum opus over popmuziek Perfect Day, zijn ophefmakende boeklange gedicht Roeshoofd hemelt en zijn zesde essaybundel, Transito, waarin veel aandacht voor Amerikaanse kunst en literatuur (en de tekst van zijn ook al weer spraakmakende Kellendonklezing, Tegen de literaire quarantaine).

Kristien Hemmerechts over Margaret Atwood - woensdagavond 1 november De Canadese schrijfster Margaret Atwood is om onbegrijpelijke redenen in Nederland veel minder bekend dan in de rest van de lezende wereld. Vijf keer al stond ze op de short list van de Booker Prize, die ze in 2000 won met De blinde moordenares. En naar aanleiding van haar laatste boek, Morele wanorde, dat in oktober verschijnt bij haar Nederlandse uitgever Prometheus, schreef Kristien Hemmerechts onlangs in de Volkskrant dat het toch echt nu eens tijd begint te worden voor de Nobelprijs. Hoog tijd om aan de hand van Kristien Hemmerechts - kenner bij uitstek van de Engelstalige literatuur - eens nader met dat immense oeuvre kennis te maken. Het meest recente boek van Hemmerechts is Als een kinderhemd - over verlies. Haar laatste roman: De waar gebeurde geschiedenis van Victor en Klara Roze.

Het slot van deze gezamenlijke lezingenreeks van SLAU en Studium Generale volgt op 8 november: Marjolijn Februari over Virginia Woolf.

Claire Leo
voor SLAU
Ype Driessen
VoorStudium Generale
kijk ook op: www.slau.nl of bel: 030-2318376


---- --