Socialistische Partij

Gerkens: corporaties mogen huurders niet in de kou zetten

18-10-2006 * SP-Kamerlid Arda Gerkens wil dat minister Winsemius (VVD, Volkshuisvesting) woningcorporaties op de vingers tikt als ze groot onderhoud uitvoeren zonder voldoende rekening te houden met de huurders. Aanleiding is grootonderhoud van corporatie Westhoek Wonen bij 78 woningen in Mijdrecht, waar de bewoners zowel in de rotzooi als in de kou zitten.

Gerkens De Mijdrechtenaren, waaronder veel ouderen, wonen al sinds juli in de verbouwing. Ze ontvangen geen cent compensatie, ook al schrijft het Burgerlijk Wetboek dat voor bij derving van woongenot. Tot overmaat van ramp zijn tijdens het onderhoud de gasleidingen van het complex afgekeurd, waardoor de bewoners tijdens het stookseizoen naar verwachting nog een maand zonder verwarming zitten. Na klachten is inmiddels een piepklein elektrisch kacheltje ter beschikking gesteld, maar dat is onvoldoende om de huizen warm te krijgen.

Gerkens vraagt minister Winsemius duidelijke richtlijnen op te stellen voor de corporaties met betrekking tot het beperken van overlast en het vergoeden van schade bij groot onderhoud.